Švajčiarsko: Stretnúť sa s Putinom osobne bolo pre Bidena dôležité, aby si nemýlili úmysly

0
Foto: SITA/ AP Photo/Patrick Semansky

Stretnúť sa ruským prezidentom Vladimirom Putinom osobne bolo pre americkú hlavu štátu Joea Bidena dôležité, aby nenastal omyl o jeho úmysloch. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého to povedal Biden na tlačovej konferencii po samite vo švajčiarskej Ženeve.

„Urobil som, čo som prišiel urobiť. Po prvé: identifikovať oblasti praktickej práce, ktoré môžu naše dve krajiny urobiť pre presadzovanie našich spoločných záujmov a rovnako pre blaho pre svet. Po druhé: priamo, priamo komunikovať, že USA budú reagovať na činy, ktoré poškodzujú naše dôležité záujmy alebo záujmy našich spojencov. A po tretie, jasne stanoviť priority a hodnoty našej krajiny, tak aby to počul priamo odo mňa,“ povedal americký prezident.

Americký prezident Joe Biden sa usmieva počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.(Foto: SITA/ Mikhail Metzel/Pool Photo via AP)

Biden vysvetlil, že počas samitu s Putinom kládol dôraz na ľudskoprávne otázky, vrátane prípadov dvoch Američanov, ktorých „neoprávnene väznia“ v Rusku, či väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ako dodal, obavy o základné ľudské práva bude vyjadrovať naďalej, pretože takí sú Američania a s nimi je otázka ľudských práv „vždy na stole“. Neskôr počas kola otázok odpovedal, že ak by Navaľnyj zomrel, Rusko by čelilo zničujúcim následkom.

Rovnako ako Putin počas svojej tlačovej konferencie, aj Biden uviedol, že sa bavili o kybernetickej bezpečnosti. Podľa jeho slov sa dohodli na ďalších diskusiách o tom, že niektoré kritické infraštruktúry treba udržať mimo kyberútokov. Spojené štáty identifikovali 16 druhov kritických infraštruktúr. Rusko v princípe súhlasilo, povedal Biden s tým, že princíp ešte „treba podporiť praxou“.

Biden sa s Putinom podľa svojich slov detailne zhováral aj o „ďalších krokoch, ktoré by mali naše krajiny podniknúť v oblasti kontroly zbraní“, aby znížili riziko vojny. To podľa šéfa Bieleho domu znamená, že sa diplomati a vojenskí odborníci z oboch krajín stretnú za účelom „dialógu o strategickej stabilite“, aby položili základy pre budúce opatrenia na kontrolu zbraní a zníženie rizík, uvádza agentúra AP. Kedy by mali začať rozhovory, ktoré by vytvorili priestor pre rokovania o zmluve, ktorá by nahradila dohodu Nový START obmedzujúcu jadrové zbrane po jej uplynutí v roku 2026, neuviedol.

Dvojica sa stretla v stredu vo vile pri Ženevskom jazere. Samit trval necelé štyri hodiny. Podľa Bidena sa rokovania niesli v dobrom duchu.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com

Foto: SITA/ AP Photo/Patrick Semansky
- Reklama -