Von der Leyenová dala prvý súhlas v súvislosti s plánmi obnovy členských štátov

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: SITA/ Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

Orgány Európskej únie (EÚ) sa posúvajú čoraz bližšie k implementácii plánu obnovy, ktorý má pomôcť členským štátom zvládnuť negatívne dopady pandémie koronavírusu.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pricestovala do Portugalska, kde odštartovala turné po hlavných mestách krajín EÚ s cieľom predbežne schváliť predstavy jednotlivých štátov na použitie zdrojov z plánu obnovy.

Práve Portugalsko sa stalo prvým členským štátom EÚ, ktorý formálne predstavil nápady na použitie finančných prostriedkov. Von der Leyenová na stretnutí s portugalským premiérom Antóniom Costom uviedla, že Európska komisia schvaľuje plán využiť 16,6 miliardy eur na neočakávané udalosti.

Portugalsko tvrdí, že veľká časť jeho výdavkov pôjde na zlepšenie siete verejného zdravia, zníženie znečistenia z verejnej dopravy, zefektívnenie bývania a nákup počítačov pre školy.

Dosiaľ predložilo svoje plány výdavkov bruselským orgánom 23 z 27 krajín EÚ. Únia musí preveriť, či sú v súlade s politickými cieľmi bloku a neskôr plánuje vykonať kontrolu, či štáty dodržiavajú svoje záväzky.

Rozpočtový rámec EÚ na roky 2021 až 2027 má celkový objem 1,8 bilióna eur. Jeho súčasťou je aj plán ekonomických stimulov vo výške 750 miliárd eur.

- Reklama -