Kauza Kuciak: Oslobodzujúca časť rozsudku nemala vnútornú logiku, vraví sudca Paluda

0
Peter Paluda, predseda senátu Najvyššieho súdu SR

Predseda senátu Najvyššieho súdu SR (NS SR) Peter Paluda opätovne po rozhodnutí pre média zdôraznil, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Ako dodal, oslobodzujúca časť rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) nemala svoju vnútornú logiku. Senát NS SR pod vedením sudcu Paludu dnes zrušil rozsudok ŠTS zo septembra minulého roka v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a vrátil konanie späť na prerokovanie do Pezinku.

„Celkovo spôsobil napadnutý rozsudok v oslobodzujúcej časti zmätok,“ povedal Paluda. Skonštatoval však, že svojím rozhodnutím senát NS SR nenaznačuje vinu Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. „Len tým smerujem k tomu, že rozhodnutie v tejto polohe, ako to bolo podané, neobstojí.“ pokračoval.

Ako vysvetlil, senát ŠTS pod vedením Ruženy Sabovej dostane záväzný pokyn odvolacieho súdu, kde bude presne pomenované a špecifikované, ktoré dôkazy a úkony bude potrebné urobiť. Senát tak podľa Paludu bude aj pod kontrolou verejnosti, „aby boli všetky tieto dôkazy vykonané a logickým spôsobom zdôvodnené a na základe nich bolo rozhodnuté“. Na záver uviedol, že písomné vyhotovenie dnešného rozsudku by mohlo byť hotové ku koncu júla.

- Reklama -