Kauza Kuciak: Prokuratúra žiada zrušiť celý verdikt a prípad prideliť inému senátu

0
Obvinený podnikateľ Marian Kočner počas príchodu na verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Bratislava, 15. jún 2021 (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Úrad špeciálnej prokuratúry požaduje v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov, aby Najvyšší súd SR zrušil celý prvostupňový verdikt vo veci a prípad pri vrátení Špecializovanému trestnému súdu predelil inému senátu. Vyplýva to z odvolania podaného ešte na jeseň 2020, s ktorým dnes na pôde odvolacieho Najvyššieho súdu SR oboznámil predseda senátu Peter Paluda. Podľa prokuratúry Špecializovaný trestný súd (ŠTS), konkrétne senát vedený Ruženou Sabovou, pri verdikte o oslobodení podnikateľa Mariana Kočnera a jeho známej Aleny Zsuzsovej v septembri 2020 nesprávne vyhodnotil výpovede kľúčových svedkov a taktiež nevykonal všetky potrebné dôkazy a na základe toho dospel k nesprávnym skutkovým záverom.

Prokuratúre prekáža napríklad to, že ako dôkaz sa na hlavnom pojednávaní neobjavila aj komunikácia Mariana Kočnera z iných aplikácií, ako je Threema. V prípade svedkov, ako je odsúdený Zoltán Andruskó alebo bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, zase ŠTS konštatoval, že ich motiváciou vypovedať bolo skôr získať osobné výhody ako objasniť skutok. Prokuratúra si myslí, že napríklad Andruskó vo veci vypovedal, aj keď mu už bol uložený právoplatný trest. On sám ho pritom považoval za príliš prísny. Peter Tóth zase podľa odvolania pri výpovedi o sledovaní novinárov na pokyn Mariana Kočnera odhaľoval aj svoju vlastnú trestnú činnosť.

Obvinený podnikateľ Marian K. (uprstred v popredí) počas začatia verejného zasadnutia na Najvyššom súde SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Bratislava, 15. jún 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Okrem toho je podľa prokuratúry potrebné v kauze vraždy Kuciaka opätovne vypočuť niektorých svedkov, prípadne vypočuť nových. Jedným z nich je napríklad odsúdený člen drogového gangu Ilija Weiss, ktorý svedčí aj v kauze prípravy vraždy prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. V prípade odsúdeného Tomáša Szabóa prokuratúra žiada súd, aby zohľadnil, že v kauze vraždy konal s vopred uváženou pohnútkou, čo by znamenalo uloženie prísnejšieho trestu.

Na dnešnom verejnom zasadnutí sú spomedzi trojice obžalovaných prítomní Marian K. a Tomáš Sz. Obžalovaná Alena Zs. požiadala o konanie v neprítomnosti.

V kauze vraždy novinára a jeho partnerky Martiny Kušnírovej sú právoplatne odsúdení strelec Miroslav Marček a sprostredkovateľ Zoltán Andruskó. V prípade podnikateľa Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa sa čaká práve na rozhodnutie odvolacieho súdu. Špecializovaný trestný súd Tomášovi Szabóovi uložil za účasť na vražde, Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej ako aj podnikateľa Petra Molnára trest 25 rokov väzenia. Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú naopak oslobodil. Podľa verdiktu súdu totiž neexistoval na uznanie ich viny dostatok dôkazov.

- Reklama -