Heger: Fico a Pellegrini chcú zmariť vyšetrovanie svojich nominantov, lebo sa boja

0
predseda vlády Eduard Heger (Foto: SITA/Jana Birošová)

Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej čelí minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu, hovorí veľa o predkladateľovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a o kauzách jeho vlády, a prirodzene aj vlády Petra Pellegriniho (nezaradený). V rozprave to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že práve táto schôdza je vyvrcholením odhalenia Roberta Fica „ale zároveň aj jeho pravej ruky Petra Pellegriniho”. Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie ministra vnútra iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

„Minimálne v tejto sále dnes všetci vidíme, o čo týmto pánom ide a taktiež ich straníkom. Je zjavné, že chcú zmariť vyšetrovanie svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich,” doplnil Heger. Fico podľa neho jasne povedal, že 12 rokov sa nepoužilo v politickom boji trestné právo. Preto sa Fica pýta, či je beztrestnosť politikov jeho predstava. „Politici nie sú žiadni nadľudia, ktorí by si mohli užívať beztrestnosť len preto, lebo boli politikmi,” zdôraznil s tým, že v právnom štáte zostávajú bez trestu ľudia, ktorí nepáchajú trestnú činnosť. Súhlasí s tým, že trestné právo sa nesmie používať v politickom boji.

Podľa Hegera im dali ľudia mandát, aby uvoľnili ruky polícii, ale aj prokuratúre a súdom. „Prirodzene, oni začali konať,” doplnil. Tvrdí, že sa začal proces očisty a považuje za dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní boli oddelené od zásahov politikov a mohli konať v zmysle svojich kompetencií a v zmysle zákona. „Pán minister vnútra, za seba ti poviem, že nedaj sa zastrašiť. Spravodlivé Slovensko stojí pri tebe a ja verím tomu, že jedného dňa sa dožijeme toho, že na Slovensku bude právny štát, kde beztrestnosť bude iba pre tých, ktorí nepáchajú trestné činy,” uzavrel svoje vystúpenie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) vo svojom vystúpení povedal, že neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý desať rokov v politike dával ľuďom, ako ten, že keď sa ujmú moci, rozviažu orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. „Stojím si za tým, že tento prísľub som splnil ako predseda vlády,” zdôraznil. Poukázal na to, že vo väzbe skončili dvaja policajní prezidenti či špeciálny prokurátor alebo štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti. Je rád, že vláda Eduarda Hegera bude pokračovať v boji za očistu štátu od mafie. Počas svojho vystúpenia si vymieňal s poslancom Ľubošom Blahom (Smer-SD) invektívy.

V Národnej rade SR je dnes prítomná aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom. Ministrovi vyjadrili podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.

- Reklama -