NATO: Čína predstavuje bezpečnostnú hrozbu, zhodli sa lídri aliancie

0
generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg (Foto: SITA/ Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

 Čína predstavuje neustálu bezpečnostnú výzvu a pracuje na narušení globálneho poriadku, vyhlásili na konci pondelkového summitu lídri Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). V stanovisku uviedli, že ciele Číny a jej „asertívne správanie predstavujú systémové výzvy“ pre medzinárodný poriadok založený na pravidlách a v oblastiach „relevantných pre bezpečnosť aliancie“. Predstavitelia členských štátov NATO tiež vyjadrili obavy z „donucovacej politiky“ Číny, nejasných spôsobov modernizácie jej ozbrojených síl a využívania dezinformácií.

Čínska misia pri Európskej únii obvinila NATO z „ohovárania mierového rozvoja Číny“, informuje spravodajský portál BBC. Vo vyhlásení na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter trvala na tom, že Čína je „zaviazaná obrannej politike, ktorá má obranný charakter“. „Čína nebude pre nikoho predstavovať ‘systémové výzvy’, ale nebudeme sedieť a nič nerobiť, ak sa ‘systémové výzvy’ priblížia k nám,“ dodala.

V kritike Pekingu sú však postoje spojencov rôzne. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že s rozhodnutím NATO menovať Čínu ako hrozbu „by sa nemalo preháňať“, pretože Peking je, rovnako ako Rusko, v niektorých oblastiach tiež partnerom a je dôležité „nájsť správnu rovnováhu“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zase vyzval alianciu, aby ju Čína nerozptyľovala od toho, čo považuje za naliehavejšie problémy, ktorým NATO čelí, vrátane boja proti terorizmu a bezpečnostných otázok týkajúcich sa Ruska.

Ani Rusko nechýbalo vo vyhlásení lídrov NATO. Vyjadrili poľutovanie nad agresívnymi vojenskými aktivitami a rýchlymi vojenskými cvičeniami v blízkosti hraníc krajín NATO, ako aj nad opakovaným narušovaním ich vzdušného priestoru ruskými lietadlami. Rusko podľa nich zintenzívnilo „hybridné“ kroky proti členským krajinám prostredníctvom pokusov o zasahovanie do volieb, politického a ekonomického zastrašovania, dezinformačných kampaní a „škodlivých kybernetických aktivít“. „Kým Rusko nepreukáže dodržiavanie medzinárodného práva a svojich medzinárodných záväzkov a zodpovedností, nemôže nastať návratu k obvyklému stavu,“ uviedli predstavitelia aliancie.

Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

- Reklama -