Izrael: Nový premiér Bennett sľúbil zjednotenie národa a reformy

0
izraelský premiér Naftali Bennett (Foto: SITA/ AP Photo/Ariel Schalit)

Nový izraelský premiér Naftali Bennett sľúbil zjednotenie národa, ktorý rozdelili štyri parlamentné voľby v priebehu dvoch rokov. Bennett uviedol, že jeho vláda bude „pracovať v záujme celého ľudu” a dodal, že prioritami budú reformy vzdelávania, zdravotníctva a redukcia byrokracie. Bezprecedentná koalícia strán pravicového nacionalistu získala dôveru izraelského parlamentu v nedeľňajšom hlasovaní. Schválili ju tesnou väčšinou hlasov, a to pomerom 60 : 59, pričom jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Bennett vo funkcii nahradil Benjamina Netanjahua, ktorý bol na čele izraelskej vlády 12 rokov. Informuje o tom portál bbc.com.

Izraelčania oslavujú prísahu novej vlády v izraelskom Tel Avive v nedeľu 13. júna 2021. Izraelský parlament hlasoval za novú vládnu koalíciu, čím formálne ukončil historické dvanásťročné pôsobenie predsedu vlády Benjamina Netanjahua. (Foto: SITA/ AP Photo/Oded Balilty)

Bennett, ktorý je lídrom pravicovej strany Jamina, bude premiérom do septembra 2023 v rámci dohody o deľbe moci. Potom funkciu na ďalšie dva roky odovzdá Jairovi Lapidovi, predsedovi centristickej strany Ješ Atid. Netanjahu, ktorý bol najdlhšie slúžiacim izraelským premiérom, zostáva šéfom pravicovej strany Likud a stane sa lídrom opozície.

- Reklama -