Slovensko, Belgicko a Nemecko, Ukrajine ponúkli pomoc vo forme ochranných pomôcok a pľúcnych ventilácii

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Európska únia koordinuje pomoc členských štátov Ukrajine v boji s pandémiou koronavírusu. Tri krajiny, Slovensko, Belgicko a Nemecko nedávno Ukrajine ponúkli pomoc vo forme ochranných pomôcok a pľúcnych ventilácii. Táto pomoc obsahuje 35 miliónov ochranných masiek, 24 ventilátorov a desaťtisíc ochranných oblekov a okuliarov. Delegácia Európskej únie pre Ukrajinu o tom informuje na svojej webovej stránke. Pripravovaný balík pomoci je ďalším zo série pomoci pre Ukrajinu, ktorý bol od začiatku pandémie na jar 2020 poslaný.

Česká republika doteraz na Ukrajinu poslala 99-ticíc rúšok, päťtisíc párov ochrany obuvi, 30-tisíc respirátorov FFP2, päťtisíc ochranných oblekov a tisíc ochranných okuliarov. Dánsko poslalo 50 pľúcnych ventilácií, Estónsko zas poskytlo 2 500 fliaš dezinfekčných prostriedkov na ruky a rôzne povrchy. Poľsko na Ukrajinu poslalo 56-tisíc litrov dezinfekcie, 50-tisíc rukavíc, 40-tisíc rúšok a ďalšej pomoci vo forme ochranných oblekov, rukavíc a respirátorov. Slovensko sa na pomoci východnému susedovi podieľalo tromi sanitkami, 480 dekami, 450 skladacími stolmi a 200 fľašami dezinfekčných roztokov.

„Ďakujem členským štátom Európskej únie za to, že podporujú Ukrajinu v boji s pandémiou COVID-19. Spája nás solidarita s našimi najbližšími susedmi. Naše pohotovostné centrum situáciu monitoruje a je pripravené na poskytnutie ďalšej podpory,“ povedal eurokomisár krízového riadenia EÚ Janez Lenarčič.

- Reklama -