Lídri organizácie G7 sľúbili férovejšiu svetovú ekonomiku

0
Predstavitelia G7 na sumite v Cornwalle.Zdroj: REUTERS / Jonny Weeks

Lídri organizácie G7, ktorí sa v piatok stretli v anglickom letovisku Carbis Bay, sľúbili darovanie vakcín proti koronavírusu chudobnejším krajinám a férovejšiu globálnu ekonomiku. Diskusiám bude dominovať zotavovanie z pandémie, pričom klub bohatých demokracií sa zaviazal darovať najmenej jednu miliardu dávok očkovacích látok krajinám, ktoré sú v ťažkej situácii. Zahŕňa to prísľub amerického prezidenta Joea Bidena darovať 500 miliónov dávok vakcín a sľub britského premiéra Borisa Johnsona darovať ďalších 100 miliónov dávok.

Pri otvorení trojdňového rokovania v Cornwalle na juhozápade Anglicka Johnson upozornil, že svetoví lídri nesmú zopakovať chyby urobené v uplynulých osemnástich mesiacoch alebo tie, ktoré urobili pri zotavovaní z globálnej finančnej krízy z roku 2008. „Je nutné, aby sme nezopakovali chyby z predošlej veľkej krízy, predošlej veľkej ekonomickej recesie z roku 2008, kedy zotavovanie nebolo jednotné vo všetkých častiach spoločnosti,” konštatoval.

Lídri organizácie krajín G7 zároveň majú formálne schváliť globálnu minimálnu daň vo výške aspoň 15 percent pre nadnárodné korporácie, a to po dohode, ktorú minulý týždeň dosiahli ministri financií. Cieľom minimálnej dane je zabrániť firmám využívať daňové raje na presun ziskov a vyhýbanie sa daniam.

- Reklama -