Rakúsko: Používanie hotovosti musí garantovať ústava, tvrdia aktivisti

0
eurokomisárka Mairead McGuinness zodpovedná za finančné trhy (Foto: SITA/ AP Photo/Armando Franca)

Aktivisti v Rakúsku chcú dosiahnuť, aby používanie hotovosti bolo uznané ako právo garantované ústavou. Snažia sa preto dosiahnuť vypísanie referenda. Podľa správy, ktorú zverejnili v piatok na sociálnej sieti anonymní organizátori, ich iniciatívu od 31. mája svojim podpisom podporilo viac ako 73-tisíc ľudí. Rakúsky parlament musí prijať výzvu na vypísanie referenda, pokiaľ ju podporí aspoň 8 401 ľud. Následne začne plynúť lehota jeden týždeň, počas ktorej organizátori potrebujú získať 100-tisíc hlasov oprávnených voličov. Alternatívou je, že iniciatívu podporí v troch spolkových krajinách vždy šestina voličov.

„Nezasadzujeme sa iba o zachovanie hotovosti, ale aj o neobmedzený hotovostný platobný styk nakoľko to garantuje slobodu občanov… občania majú mať na výber, akým spôsobom chcú platiť,“ tvrdia organizátori.

V Rakúsku aktuálne narazil na odpor návrh Európskej komisie (EK), ktorá chce zakázať hotovostné platby v sumách vyšších ako 10-tisíc eur. Eurokomisárka Mairead McGuinnessová zodpovedná za finančné trhy to obhajuje ako nástroj v boji proti praniu špinavých peňazí. Rakúsky minister financií Gernot Blümel v máji uviedol, že plošné odbúravanie hotovosti jeho vláda odmieta.

- Reklama -