K8: Ak sa návrh stavebného zákona nezmení, primátori krajských miest pôjdu pred parlament

0
Richard Rybníček (Foto: TASR)

 Ak sa stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní dostanú do parlamentu v terajšej podobe, tak poslanci uvidia primátorov pred Národnou radou SR. Po rokovaní primátorov krajských miest v Trnave to povedal primátor Trenčína Richard Rybníček. Primátori združení v zoskupení K8 sa podľa neho zhodli, že návrhy týchto zákonov sú jednoznačne zlé, treba ich stiahnuť a začať pripravovať odznova.

Rybníček trvá na tom, že ľudia, ktorí pripravovali stavebný zákon a zákon o územnom plánovaní, veľa o tejto problematike nevedia. Základnou výhradou, na ktorej sa zhodli aj primátori krajských miest, je vylúčenie občanov z konaní. „Dnes sa občan môže odvolať, návrh nového zákona hovorí, že občan je zo stavebného konania vylúčený. My budeme chrániť občanov, pretože tento návrh zákona im nedáva možnosť rozhodovať o území, v ktorom žijú,“ dodal Rybníček, ktorý je aj prezidentom Únie miest Slovenska. Primátorom tiež prekáža, že v prípade územných plánov by dostali určité kompetencie samosprávne kraje. „Keď raz zastupiteľstvo v meste alebo obci schváli alebo neschváli územný plán, nie je možné, aby nás nejaký vyšší územný celok prehlasoval,“ vysvetlil ďalšiu z výhrad primátor Trenčína.

Primátori zo združenia K8 sa v Trnave venovali aj odpadovej legislatíve a finančným dopadom koronakrízy na samosprávy. Novým predsedom združenia sa stal primátor Žiliny Peter Fiabáne. Domáci primátor Peter Bročka svojim kolegom predstavil niektoré z rozpracovaných akcií Trnavy.

Kancelária podpredsedu vlády SR v reakcii na to uviedla, že odmietajú vyjadrenia, že nový stavebný zákon či zákon o územnom plánovaní nechránia občanov a vylučujú ich zo stavebného konania. „Práve naopak, ideme mestám pomáhať riešiť územné plánovanie. Jasné pravidlá schválené zastupiteľstvom a pripomienkované občanmi určia, čo sa kde bude môcť stavať. Územný plán bude podkladom, z ktorého bude úplne jasné a logické, aká stavba sa kde môže alebo nemôže stavať. Ten si občan kedykoľvek pozrie tak, ako sa teraz pozerá na Google mapu,” doplnila v stanovisku, ktoré poskytla Iveta Homolová z kancelárie podpredsedu vlády.

V stanovisku kancelária podpredsedu vlády zopakovala, že mestá si samé určia v územnom pláne pravidlá, kde sa čo bude môcť stavať. „Je naozaj smutné, že predstavitelia združenia K8 dlhodobo produkujú tlačovky a vyhlásenia, kde iba útočia a spochybňujú odborníkov, ktorí pracujú na novom stavebnom zákone a zákone o územnom plánovaní, pričom oni sami však neboli schopní a ochotní sa zúčastniť na pracovných rokovaniach k týmto návrhom zákonov,” uzavrela.

- Reklama -