Zvolen: Sudcovia okresného súdu sa dištancujú od správania sudcu Dalibora Miľana

0
Foto: TV Markíza

Sudcovia Okresného súdu Zvolen sa dištancujú od správania sudcu Dalibora Miľana. Tomu predseda Súdnej rady SR Ján Mazák navrhol dočasné pozastavenie výkonu funkcie. Sudca sa totiž dlhodobo odmieta podrobiť protiepidemickým opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19. Vyhlásenie sudcov zverejnili na stránke Súdnej rady SR.

Stanovisko podpísalo celkovo 13 sudcov okresného súdu. Správanie Dalibora Miľana považujú za arogantné, neetické, nevhodné sudcu až neprípustné. „Svojim správaním v rámci výkonu funkcie sudcu výrazne narúša dôstojnosť, vážnosť sudcu a tým znevažuje celý sudcovský stav v spoločnosti,“ dodali v stanovisku.

Sudca od marca 2021 do 31. mája 2021 viacnásobne odmietol pojednávať a rozhodovať vo veciach, v ktorých je zákonným sudcom, s použitím prostriedkov na prekrytie dýchacích ciest. Naposledy tak konal 31. mája 2021. Miľan nerešpektoval príkazy predsedníčky Okresného súdu Zvolen. Napokon jej na pojednávaní uložil poriadkovú pokutu 300 eur za to, že ho žiadala, aby pojednával s prekrytými dýchacími cestami. V tomto konaní pokračoval napriek trom zákrokom polície v marci a v máji 2021, ktorým dokonca na pojednávaní konanom 31. mája 2021 uložil za výkon ich policajnej právomoci poriadkové pokuty vo výške 66 eur.

- Reklama -