USA kúpia 500 miliónov dávok vakcíny firmy Pfizer a darujú ich chudobnejším štátom

0
Americký prezident Joe Biden. Pomoc krajinám zotavujúcim sa z pandémie koronavírusu bude najdôležitejším bodom programu summitu G7. (Foto: SITA/ AP Photo/Patrick Semansky, File)

USA kúpia ďalších 500 miliónov dávok vakcíny spoločnosti Pfizer proti ochoreniu COVID-19, aby ich v priebehu najbližšieho roka prostredníctvom iniciatívy COVAX darovali 92 krajinám s nižšími príjmami a Africkej únii. Podľa osoby oboznámenej s problematikou to americký prezident Joe Biden oznámi vo štvrtok v prejave pred začiatkom samitu organizácie G7.

Ešte v tomto roku USA chudobnejším krajinám darujú 200 miliónov dávok očkovacej látky a zvyšok v prvej polovici roku 2022, potvrdil pre agentúru Associated Press zdroj oboznámený s problematikou. Ako prvý však správu priniesol denník Washington Post.

„Musíme ukončiť pandémiu COVID-19 nielen doma, čo robíme, ale všade,” povedal Biden v stredu v prejave k americkým vojakom na základni britských vzdušných síl v anglickom Mildenhalle počas prvej zastávky na osemdňovej zahraničnej ceste do troch krajín.

„Rozhodnutie Bidenovej administratívy nakúpiť a darovať ďalšie vakcíny proti COVID-19 je tým druhom odvážneho líderstva, ktoré je potrebné na ukončenie globálnej pandémie,” vyhlásil Tom Hart, generálny riaditeľ neziskovej organizácie ONE Campaign, ktorá sa venuje boju proti chudobe.

- Reklama -