Čarnogurský: Sputnik na Slovensku je malou súčasťou hybridnej vojny Západu proti Rusku

0
Ján Čarnogurský (Archív PL.sk)

Nie je v poriadku, čo sa na Slovensku deje so Sputnikom – myslí si bývalý politik Ján Čarnogurský, dnes šéf Slovensko-ruskej spoločnosti. “Tri mesiace po dovezení vakcíny z Ruska a mesiac po kladnej kontrole v Maďarsku minister zdravotníctva Lengvarský konečne dal súhlas na použitie vakcíny na Slovensku … ale nie bez kopnutia,” uviedol Čarnogurský v komentári na webe a naráža na to, že očkovanie nad 60 rokov malo byť povolené skôr. Kroky proti Sputniku na Slovensku považuje za malú súčasť hybridnej vojny Západu proti Rusku.

“Vidíte ako Západ bojuje proti Rusku: Európska lieková agentúra EMA má prihlášku na registráciu Sputnika (tuším ju podala nemecká firma, ktorá chce Sputnik podávať) už asi tri mesiace, ale doteraz nerozhodla. Ale o AstraZenece rozhodla rýchlo a teraz viaceré štáty vydali zákaz jej podávania. O Pfizeri tiež rozhodla rýchlo a v Izraeli teraz publikujú dramatické správy o viacnásobne vyššom percente  nepriaznivých vedľajších účinkov,” komentuje dianie Čarnogurský.

A prechádza na Slovensko. “Na Slovensku šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová nekvalifikovane vyhlásila, že Sputnik vo svete spája len meno, ale ide o rôzne vakcíny. Asi preto, aby sa priaznivý článok o Sputniku v Lancete nemohol používať ako argument a iné. Pokračoval minister zdravotníctva Lengvarský, že Sputnik nemožno podávať ľuďom nad 60 rokov. Keby som o niektorých členoch slovenskej vlády nemal vysokú mienku, napísal by som, že slovenská vláda musí pôsobiť najmä v Rusku ako spolok ….,” uviedol Čarnogurský.

- Reklama -