Súd anuloval odobrenie štátnej pomoci pre nemeckú leteckú firmu Condor

0
(AP Photo/Michael Probst)

Všeobecný súd Európskej únie anuloval odobrenie štátnej pomoci v sume 550 miliónov eur, ktorú EÚ schválila pre nemeckú leteckú firmu Condor. Súd tak podporil sťažnosť leteckého prepravcu Ryanair, ale odložil uplatnenie svojho rozhodnutia vzhľadom na vplyv pandémie ochorenia COVID-19.

Rozhodnutie všeobecného súdu sa z mnohých hľadísk podobá jeho minulomesačným rozhodnutiam, ktorými anuloval schválenie štátnej pomoci pre holandskú leteckú firmu KLM v objeme 3,4 miliardy eur a štátnej pomoci pre portugalského prepravcu TAP v potenciálnej výške 1,2 miliardy eur. Aj v týchto prípadoch súd uplatnenie svojich verdiktov odložil, kým EÚ nepripraví nové rozhodnutia. Súd uviedol, že Európska komisia musí predložiť kompletnejšie odôvodnenie.

Schválenie úverov leteckej spoločnosti Condor malo za cieľ pomôcť jej prekonať kolaps leteckej prepravy počas pandémie. Táto pomoc prišla krátko po tom, ako materská firma poľskej aerolinky LOT zrušila plán na prevzatie spoločnosti Condor. Zrušenie plánu prevzatia viedlo k predĺženiu procesu insolvencie. Minulý mesiac firma Condor oznámila, že jej väčšinový podiel prevezme investičná spoločnosť Attestor Capitol.

Všeobecný súd Európskej únie dospel k záveru, že „Európska komisia mala preskúmať s osobitnou starostlivosťou, či zrušenia a zmeny letov firmy Condor pre cestovné obmedzenia uvalené v kontexte pandémie boli naozaj hlavným dôvodom dodatočných nákladov pre firmu Condor“.

- Reklama -