Prešetrujú, či British Airways a Ryanair neporušili zákon, keď počas pandémie nerefundovali letenky

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/ Christophe Gateau/dpa via AP)

Britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) prešetruje, či letecké spoločnosti British Airways a Ryanair neporušili legislatívu na ochranu spotrebiteľov, keď odmietli poskytnúť refundáciu ľuďom, ktorí počas lockdownov „zo zákonných dôvodov nemohli použiť leteckú dopravu“. Úrad uviedol, že sa obáva, že firmy neponúknutím vrátenia peňazí zákazníkom dovolili, aby ich klienti „neférovo utrpeli stratu“. Informuje o tom portál news.sky.com.

Krok CMA vyvolal ostrú odpoveď zo strany leteckej spoločnosti British Airways, ktorá vládu obvinila zo snahy „ďalej trestať odvetvie, ktoré je na kolenách“. CMA sa síce obáva, že obe firmy porušili zákony na ochranu spotrebiteľov, ale zdôraznil, že v tejto etape sa nedá povedať, že to naozaj tak bolo. Dodal, že k takému záveru môže dospieť iba súd.

„Hoci chápeme, že letecké firmy mali počas pandémie ťažké časy, ľudia by nemali utrpieť finančnú stratu preto, že dodržiavali zákony,“ uviedol Andrea Coscelli, generálny riaditeľ britského Úradu pre hospodársku súťaž a trhy. „Sme presvedčení, že ľuďom mali ich peniaze ponúknuť naspäť,“ dodal.

- Reklama -