Na svete musí byť zaočkovaných aspoň 80 % populácie, tvrdí popredný predstaviteľ WHO

0
India, očkovanie proti covid-19 (Foto: SITA/ AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Popredný predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Michael Ryan vyslovil prognózu, podľa ktorej bude potrebné zaočkovanie minimálne 80 % svetovej populácie. Podľa Ryana takéto množstvo vakcinovaných osôb výrazne pomôže znížiť riziko prenosu rôznych mutácií koronavírusu.

„Vysoká miera očkovania je východisko z tejto pandémie. Ale určite to musí byť viac ako 80 %, aby sme boli v pozícii, v ktorej dokážeme výrazne ovplyvniť riziko importovaných prípadov, ktoré by potenciálne mohli spôsobiť sekundárne prípady alebo vytvoriť ohnisko nákazy,“ vyhlásil Ryan.

Technická vedúca WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhove uviedla, že takzvaný variant delta, ktorý sa pôvodne objavil v Indii, sa šíri približne v 60 štátoch sveta, a je omnoho prenosnejší ako variant alfa pochádzajúci zo Spojeného kráľovstva.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opäť upozornil, že mnohým chudobnejším krajinám chýbajú vakcíny a vyzval vyspelejšie štáty, aby pomohli riešiť tento problém. Práve bohatšie národy už začali okrem dospelej populácie očkovať aj tínedžerov a deti.

- Reklama -