Stavebnej produkcii v Čechách sa nedarí naštartovať rast

0
Foto: Foundry, Pixabay

Stavebná výroba v Českej republike v apríli medziročne reálne oslabila o 3,9 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa tiež zmenšila, a to o 1,3 percenta. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

„Stavebná produkcia v apríli medziročne klesla v dôsledku vývoja v pozemnom staviteľstve,” uviedol Radek Matějka, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva a lesníctva, priemyslu, stavebníctva a energetiky. Výroba v segmente pozemného staviteľstva totiž medziročne oslabila až o 5,4 percenta. „Stavebnú produkciu mohlo sčasti ovplyvniť nepriaznivé počasie. Apríl bol teplotne výrazne pod normálom a počas chladných dní padali zrážky aj vo forme snehu,” doplnila Petra Cuřínová, vedúca oddelenia štatistiky stavebníctva a bytovej výstavby.

Priemerný počet zamestnancov českého stavebníctva sa v apríli medziročne znížil o 1,4 percenta. Priemerná hrubá mesačná mzda týchto zamestnancov oproti aprílu 2020 stúpla o 9,8 percenta. Jej rast bol však ovplyvnený nielen vyplatením odmien, ale aj nízkou základňou z vlaňajšieho apríla. Vtedy totiž niektoré stredné a menšie firmy pracovali v obmedzenom režime a zamestnanci čerpali nemocenskú, ošetrovné alebo neplatené voľno.

- Reklama -