Britský minister zdravotníctva prináša zlé správy o indickom variante koronavírusu

0
Spopoľnovanie tiel obetí ochorenia COVID-19 na pohrebných hraniciach v indickej metropole Naí Dillí v nedeľu 25. apríla 2021. V Indii zaznamenali v pondelok 26. apríla rekordných 352.991 nových prípadov nákazy koronavírusom a 2812 súvisiacich úmrtí. Preplnené krematória sú pre vysoký počet obetí nútené spopolňovať telá na pohrebných hraniciach. Tých je toľko, že ľuďom dochádza palivo a úrady v metropole Naí Dillí evidujú žiadosti o výrub stromov v miestnych parkoch. Nemocnice sú beznádejne plné a v niektorých prípadoch na jednom lôžku ležia dvaja až traja pacienti. India momentálne zažíva druhú vlnu nákazy, ktorá sa podľa odborníkov rýchlo šíri vďaka novým, nákazlivejším mutáciám vírusu SARS-CoV-2 a nepripravenosti vlády. (Foto: TASR/AP)

Indický variant koronavírusu je o 40 percent nákazlivejší ako britský variant. Povedal to v nedeľu pre televíznu stanicu Sky News britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Nový variant preto podľa jeho slov sťažuje rozhodovanie Veľkej Británie o zrušení reštrikcií, ktoré je naplánované na 21. júna.

„Znamená to, že s novým indickým variantom je náročnejšie vírus zvládať, ale podstatné je to, že veríme, že s dvomi dávkami vakcíny človek získa rovnakú ochranu ako pred starým variantom,” povedal šéf britského rezortu zdravotníctva.

Minister zároveň uviedol, že o niekoľko dní Británia začne očkovať aj ľudí vo veku pod 30 rokov. „Tento týždeň sprístupníme vakcíny pre ľudí mladších ako 30 rokov, takže sa dostávame o krok bližšie k bodu, kedy budeme schopní ponúknuť očkovaciu látku všetkým dospelým v krajine,” dodal.

- Reklama -