Ministri financií G7 podpísali dohodu o zdaňovaní technologických gigantov

0
Krajiny skupiny G7 sa dohodli na dani zo zisku globálnych firiem (ilustračné foto). Zdroj: Istockphoto

Najbohatšie krajiny sveta združené v organizácii G7 v sobotu podpísali historickú globálnu dohodu s cieľom čeliť vyhýbaniu sa plateniu daní a zaručiť, že technologické giganty budú platiť férové dane. Informoval o tom šéf britského rezortu financií Rishi Sunak. Uviedol, že ministri financií skupiny G7 dohodu podpísali počas druhého a záverečného dňa zasadania v Londýne. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a agentúry AP.

„Teší ma, že môžem oznámiť, že ministri financií organizácie G7 dnes, po rokoch diskusií, dosiahli historickú dohodu o reforme globálneho daňového systému tak, aby vyhovoval globálnemu digitálnemu veku, a hlavne, aby bol férový, takže tie správne firmy budú platiť správne dane na správnych miestach,” povedal Sunak vo videospráve zverejnenej na Twitteri.

Ministri financií G7 na zasadaní v Londýne zároveň súhlasili s princípom minimálnej korporátnej dane na úrovni najmenej 15 percent. Pre vlády by to mohlo znamenať prílev miliárd dolárov na splácanie dlhov, ktoré vznikli počas pandémie ochorenia COVID-19. Dohoda sa môže dotknúť takých technologických gigantov, ako sú Amazon či Google.

- Reklama -