V Kežmarku pokračujú práce na rekonštrukcii historickej budovy Reduty

0
Súčasná Reduta. Nachádza sa v nej kino, inštitúcie a obchody. (Zdroj: Foto SV Slovenska)

V uplynulých dňoch tam začali s výmenou strechy. Na obnovu národnej kultúrnej pamiatky ide 383-tisíc eur. Mesto získalo na projekt nenávratný finančný príspevok z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnov si svoj dom. Spolufinancovanie samosprávy je približne 20-tisíc eur.

S prípravnými prácami na rekonštrukcii Reduty zo 17. storočia začali koncom marca. Pustiť sa do nej mohli až teraz, čakali na vhodné klimatické podmienky. Ako ďalej pre agentúru SITA vysvetlila Marta Markočiová, vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania mesta, dôvodom bolo daždivé počasie, ktoré neumožňovalo otvoriť strechu skôr. Práce však podľa jej slov pokračujú podľa harmonogramu a v tomto štádiu nepredpokladá, že by sa ich nepodarilo dodržať.

Projekt počíta okrem iného s obnovou fasády, výmenou výplní dverných a okenných otvorov, kompletnou výmenou strešnej krytiny a poškodených častí krovu. Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy. Obnovia aj vnútorný dvor, ktorý následne verejne sprístupnia a bude slúžiť pre účely expozície. Práce by mali trvať viac ako rok.

Redutu za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásili v roku 1981, nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii. Ide o pôvodne renesančnú budovu zo 17. storočia.

- Reklama -