Veľká Británia/EÚ: Facebook čelí pre inzeráty protimonopolným vyšetrovaniam

0
Foto: SITA/ AP Photo/Wilfredo Lee, FILE

Európska únia (EÚ) a britskí regulátori začali protimonopolné vyšetrovania Facebooku. Chcú tak zistiť, či spoločnosť s pomocou údajov, ktoré zhromažďuje od konkurenčných služieb, nenarúša hospodársku súťaž na trhu s inzerátmi.

Európska komisia (EK) uviedla, že v rámci svojho vyšetrovania preskúma aj to či spôsob, akým Facebook vkladá do rovnomennej sociálnej siete svoju vlastnú inzerátovú službu Marketplace, mu poskytuje výhodu pri oslovovaní zákazníkov v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ. „Facebook zhromažďuje obrovské množstvá údajov o aktivitách používateľov svojej sociálnej siete aj mimo nej, čo mu umožňuje zamerať sa na konkrétne skupiny zákazníkov. Podrobne sa pozrieme na to, či tieto údaje poskytujú Facebooku neprimeranú konkurenčnú výhodu, najmä v sektore online inzerátov,“ vyjadrila sa podpredsedníčka EK zodpovedná za ochranu hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová.

Britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) oznámil, že spustil svoje vlastné vyšetrovanie toho, či Facebook zberom a použitím dát nezískava nespravodlivú výhodu nad konkurentmi v poskytovaní klasifikovaných dát a online zoznamiek.

Facebook zatiaľ na žiadosti o komentár neodpovedal, píše agentúra AP.

- Reklama -