Česko: Nezákonne sterilizované Rómky odškodnia

0
Na fotografii zo 16. januára 2006 pózuje Elena Gorolova v Ostrave v Českej republike. Podľa zistení ombudsmana v krajine boli v septembri 1990 nelegálne sterilizované desiatky rómskych žien, vrátane Gorolovej. (Foto: SITA/ AP Photo/Petr David Josek)

Dolná komora českého parlamentu v piatok schválila zákon o odškodnení rómskych žien, ktoré boli sterilizované proti svojej vôli. Organizácie na ochranu ľudských práv sú presvedčené, že bez súhlasu boli v krajine sterilizované stovky rómskych žien. Odhaduje sa, že do 400 žien bude oprávnených na jednorazové odškodné v sume 300-tisíc českých korún (cca 11 800 eur).

Právo na odškodné budú mať ženy sterilizované v rokoch 1966 až 2012. Na uplatnenie nároku budú mať tri roky od nadobudnutia účinnosti zákona. Zákon ešte musí odobriť Senát českého parlamentu a prezident Českej republiky Miloš Zeman.

Česká vláda sa v roku 2009 rómskym ženám sterilizovaným proti ich vôli ospravedlnila, ale nevyplatilo sa nijaké odškodné. Niektoré podali individuálne žaloby proti nemocniciam.


Na fotografii zo 16. januára 2006 pózuje Elena Gorolova v Ostrave v Českej republike. Podľa zistení ombudsmana v krajine boli v septembri 1990 nelegálne sterilizované desiatky rómskych žien, vrátane Gorolovej. Dolná komora českého parlamentu schválila pre ženy odškodnenie. (Foto: SITA/ AP Photo/Petr David Josek, FILE)
- Reklama -