Ceny rekreačných nehnuteľností vlani stúpli o 15 až 20 percent

0
Wiejska chata w skansenie w Maurzycach pod Łowiczem
Ilustračné foto: Chata-chalupa-skanzen Zdroj: (StockPack)

Ceny rekreačných nehnuteľností pre nárast dopytu po nich v minulom roku stúpli o 15 až 20 percent. Išlo o dôsledok pandemickej situácie, keď ľudia potrebovali uniknúť z bytových domov v mestách do voľného priestoru a cestovanie do zahraničia bolo komplikované až nemožné. Túto situáciu využili majitelia rodinných domov, chát a chalúp na zvýšenie cien. Časť ľudí siahla pomocou úspor a úveru po kúpe rekreačnej nehnuteľnosti ako investícii. Ako však upozorňuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, takýto krok môže byť rizikový z viacerých dôvodov, najmä preto, že dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach je dnes neprirodzene vysoký a s uvoľňovaním opatrení bude spolu s cenami klesať.

V minulom roku reagovali realitné kancelárie na klesajúci počet obchodov pri predajoch bytov promovaním segmentu rekreačných nehnuteľností. Záujem ľudí o tieto nehnuteľnosti povzbudil majiteľov, ktorí skúsili nadsadiť ceny vo všetkých regiónoch Slovenska. Výsledkom sú podľa analytikov na realitný trh dokonca aj ponuky, ktoré sú cenovo premrštené o 50 až 100 percent oproti svojej reálnej hodnote. Marián Búlik vyzýva na zváženie takejto investície. „Kto rekreačnú nehnuteľnosť ešte nevlastnil, riskuje, že ho starostlivosť o dom na vidieku rýchlo omrzí a na následnom predaji namiesto zisku zaznamená stratu. Je totiž pravdepodobné, že s klesajúcimi pandemickými obmedzeniami klesne aj záujem o kúpu bývania na vidieku,“ dodáva Marián Búlik.

Najvyšší skok v dopyte zaznamenalo širšie okolie veľkých miest do hodiny jazdy autom, ktoré sa donedávna zdali ľuďom z mestských bytov príliš ďaleko na trvalé presťahovanie a zároveň málo atraktívne pre voľnočasové aktivity. Záujem však stúpol aj v dlhodobo atraktívnych lokalitách, a to v Nízkych aj Vysokých Tatrách, či na Liptove, ale aj na lazoch a kopanicach v oblasti Myjavy, Považského Inovca či v okolí Banskej Štiavnice. Ešte výraznejší pohyb je vidno na strane ponuky. Popri chatách na východnom Slovensku, ktorých predaj skôr motivovala finančná núdza miestnych obyvateľov, výrazne vyskočila ponuka chalúp na južnom a strednom Slovensku. Majitelia sa v nich pokúšajú výhodne predať svoje rekreačné nehnuteľnosti, ktoré užívali na dovolenku.

Cenové nožnice sa pri rekreačnom bývaní značne roztvorili. V závislosti od štandardu a očakávaní sa dajú kúpiť klasické staršie domy s neobytnou povalou či malé chaty už od 20-tisíc eur. Za zrekonštruované bývanie si majitelia pýtajú o polovicu či 100 percent vyššiu sumu. V blízkosti väčších miest sa v týchto cenách opäť ponúkajú len staršie a menšie domy v pôvodnom stave. Zaujímavým fenoménom sú premrštené ponukové ceny. Keďže sa všeobecne hovorí o raste dopytu po rekreačnom bývaní, tak predávajúci sa logicky snažia zo situácie získať maximum. Rekreačné bývanie totiž dnes nepredáva nikto, kto ho má v obľube. Predávajú sa staršie nehnuteľnosti po rodičoch alebo objekty, pri ktorých chcú predávajúci zarobiť na zvýšenom dopyte, kým ešte trvá.

- Reklama -