Vo Vietname identifikovali nový variant vírusu. Prenáša sa rýchlejšie

0
Ilustračná snímka. (Foto: PIRO4D, Pixabay)

Vietnam objavil nový variant koronavírusu, ktorý je hybridom mutácií, ktoré sa prvýkrát vyskytli v Indii a vo Veľkej Británii. Minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long v sobotu uviedol, že vedci identifikovali tento variant pri skúmaní genetickej výbavy vírusu u niektorých nedávno infikovaných pacientov.

Ako ďalej dodal vietnamský minister zdravotníctva, laboratórne testy naznačujú, že sa môže šíriť ľahšie ako iné mutácie koronavírusu a pravdepodobne spôsobil nedávny prudký nárast potvrdených prípadov vo Vietname.

Nové varianty koronavírusu vedci zaznamenávajú prakticky od prvého zistenia vírusu pred viac ako rokom v čínskom meste Wu-chan. Podľa odborníkov je normálne, že vírusy pri reprodukcii a šírení populáciou podľahnú menším zmenám. Niektoré mutácie, napríklad mutácie v líniách variantov Spojeného kráľovstva alebo Juhoafrickej republiky, však môžu spôsobiť, že vírus bude infekčnejší a v niektorých prípadoch dokonca smrteľnejší. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne eviduje štyri mutácie – okrem britskej a juhoafrickej aj indickú a brazílsku.

Vietnam dlho vynikal v boji s koronavírusom. Do začiatku mája zaznamenal iba viac ako 3100 potvrdených prípadov a 35 súvisiacich úmrtí. V priebehu tohto mesiaca však krajina potvrdila viac ako 3500 nových prípadov a ďalších 12 úmrtí.

- Reklama -