Európska komisia predstavila plán trojmiliardovej podpory demokratickému Bielorusku

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: SITA/John Thys, Pool via AP)

Európska komisia (EK) v piatok predstavila svoj komplexný plán ekonomickej pomoci pre budúce demokratické Bielorusko. Balík v hodnote až do troch miliárd eur, odráža záväzok Európskej únie (EÚ) podporovať želanie bieloruského ľudu mať mierový prechod k demokracii v krajine po prezidentských voľbách v auguste 2020, ktoré neboli slobodné ani spravodlivé, uvádza EK na svojej webstránke.

“Naše správy sú dvojaké. Pre obyvateľov Bieloruska: vidíme a počujeme vašu túžbu po zmene, demokracii a svetlej budúcnosti. A bieloruským orgánom: represia, brutalita alebo nátlak neprinesú vášmu autoritárskemu režimu legitimitu. Doteraz ste zjavne ignorovali demokratickú voľbu bieloruského ľudu. Je čas zmeniť smer. Keď – a veríme, že ide o prípad, keď a nie ak – Bielorusko začne mierový demokratický prechod, bude tu EÚ, ktorá ho bude sprevádzať,“ vyjadrila sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

EÚ aktivuje balík, ktorý zahŕňa granty a pôžičky využívajúce verejné a súkromné investície, keď sa Bielorusko podujme na prechod k demokracii. Balík má pomôcť krajine stabilizovať jej ekonomiku, reformovať jej inštitúcie s cieľom ich väčšej demokratizácie a pomôcť zvýšiť odolnosť ekonomiky, rastový potenciál a tvorbu pracovných miest. EÚ investuje aj do udržateľných infraštruktúr a zelenej a digitálnej transformácie v Bielorusku. Blok tiež plánuje ponúknuť uzavretie bilaterálnej rámcovej dohody s cieľom posilniť dlhodobejšie vzťahy medzi EÚ a demokratickým Bieloruskom.

Podľa šéfa európskej diplomacie a popredsedu EK Josepa Borrella by mal byť „skutočným stimulom pre súčasné orgány, aby zmenili smerovanie“. „V kombinácii s našimi rozsiahlymi sankciami voči režimu, ktoré sa v najbližších týždňoch ešte zvýšia, ako aj rekalibráciami našej súčasnej finančnej pomoci poskytovanej štátom a priamo občanom, ukazujeme, že EÚ sa naďalej skutočne zaväzuje za demokratickému Bielorusko,“ dodal.

„Náš odkaz je hlasný a jasný: stojíme pri obyvateľoch Bieloruska pri ich hľadaní demokracie, ktorá zvíťazí. Ohlásený balík podpory je ďalším dôkazom nášho odhodlania aktívne podporovať obyvateľov Bieloruska a pomôže Bielorusku v reformnom procese pri rozvoji odolnejšej spoločnosti a hospodárstva,“ doplnil komisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi.

- Reklama -