Rusko: Bývalých policajtov odsúdili za podstrčenie drog novinárovi

0
Na tomto zázname z 11. júna 2019 sa ruský novinár Ivan Golunov usmieva pri odchode z budovy vyšetrovacieho výboru v Moskve. Golunov z nezávislého online spravodajstva Meduza bol zatknutý v júni 2019 v Moskve pre obvinenia z obchodovania s drogami, ktoré odmietol ako fingovanú akciu. Súd odsúdil bývalých policajtov, ktorí sú vo väzbe od svojho zadržania v januári 2020, na trest odňatia slobody na päť až 12 rokov a uložil im povinnosť zaplatiť Golunovovi odškodnenie. (Foto: SITA/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Piatich bývalých ruských policajtov v piatok uznali za vinných v súvislosti s obvineniami zo sfalšovania dôkazov proti investigatívnemu novinárovi v roku 2019.

Ivana Golunova z nezávislého spravodajského webu Meduza zatkli v Moskve pre držbu drog, čo on odmietol ako podvod. Tvrdil pritom, že drogy, ktoré našli v jeho batohu a byte, tam podstrčili policajti ako odplatu za jeho vyšetrovanie korupcie v moskovskej polícii.

Obvinenia voči nemu po masových protestoch proti zneužívaniu moci zo strany polície a vyfabrikovaným kauzám, v rámci ktorých policajti zatýkajú stúpencov opozície, po niekoľkých dňoch stiahli. Golunov a jeho kolegovia odvtedy tlačili na stíhanie jednotlivcov zodpovedných za jeho zatknutie.

Moskovský mestský súd bývalých policajtov uznal za vinných zo zneužívania právomoci, falšovania dôkazov a držby drog. Všetci okrem jedného obvinenia odmietli. Bývalí policajti, ktorí boli od zadržania v januári 2020 vo väzbe, dostali tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 12 rokov. Súd im tiež nariadil zaplatiť Golunovovi odškodné.

Na zázname zľava expolicajti na súde počúvajú rozsudok (Foto: SITA/Moscow City Court via AP)

- Reklama -