Poslanci schválili zvýšenie výdavkov štátneho rozpočtu. O vyše 3,7 miliárd eur

0
predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) (Foto: SITA/Kancelária Národnej rady SR)

Parlament v piatok schválil novelu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021, ktorou sa zvyšujú výdavky rozpočtu o viac ako 3,7 mld. eur. Pôvodný vládou schválený návrh pritom počítal so sumou necelých 3,4 mld. eur. Už táto čiastka bola pre koaličnú stranu SaS privysoká. Pozmeňovacím návrhom po prerokovaní vo výbore poslanci schválili, že ešte zvýšia výdavky priamo súvisiace s pandémiu, ale aj rozpočtovo nekryté tituly, o ďalších 350,6 mil. eur. Po pôvodnom zvýšení výdavkov sa počítalo na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy na úrovni 9,9 % HDP, avšak aktuálne je to už viac ako 10 %. Za novelu zákona hlasovalo 79 poslancov, 37 poslancov bolo proti a 11 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Za hlasovali poslanci OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Poslanci SaS sa zdržali.

Výdavky týkajúce sa pandémie sa pôvodne mali zvýšiť o 2,404 mld. eur, no nakoniec to bude nárast o 2,7 mld. eur. Oproti pôvodnému návrhu je to viac o 294,9 mil. eur. Táto suma má okrem iného umožniť pokračovanie pomoci ľuďom, ktorú poskytuje rezort práce. V rámci tohto balíka tvorí najvyššiu položku zvýšenie sociálnych dávok a schém pomoci z ministerstva práce. Druhou najnákladnejšou rezortnou položkou sú prostriedky pre ministerstvo zdravotníctva, avšak majú sa dopĺňať aj štátne finančné aktíva na udržanie zamestnanosti a prevádzky v podnikoch a na zabezpečenie ich likvidity.

Nepandemické výdavky mali pôvodne stúpnuť o 984,1 mil. eur, no koaličná väčšina k tomu pripočítala ešte ďalších 55,7 mil. eur. Ide o prostriedky na dofinancovanie Zboru väzenskej a justičnej stráže, ako aj podporu regionálneho rozvoja. Nepandemické výdavky sa týkajú ďalších rôznych opatrení. Ide najmä o vytvorenie priestoru na čerpanie prostriedkov v súvislosti s plánom obnovy, zabezpečuje sa krytie zvýšených výdavkov na odvody do všeobecného rozpočtu Európskej únie a rozpočtujú sa prostriedky na dofinancovanie železničných spoločností.

Aj v lete minulého roka sa podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť novelou zákona o štátnom rozpočte výrazne zvýšili výdavky, vláda však napokon čerpala výrazne menej, ako predpokladala. Rozdiel bol približne tri miliardy eur. Štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík tvrdí, že rezerva je stále len rezerva a nie je vopred určené, že ju musí vláda aj minúť. Ministerstvo financií bude podľa Jančíka výdavky prísne sledovať. Odhaduje, že rezerva sa celá nevyčerpá.

- Reklama -