Z Popradu do Bratislavy by sa malo začať lietať na jeseň

0
Foto: poprad.sk

Z popradského letiska sa začne lietať do Bratislavy zrejme počas jesene. Informoval o tom dnes riaditeľ Letiska Poprad-Tatry Peter Dujava po stretnutí s ministrom dopravy a výstavby SR Andrejom Doležalom v Poprade. Rokovania sú podľa jeho slov rozbehnuté, zatiaľ však nechcel menovať dopravcu, ktorý bude dlhšie avizovanú linku zabezpečovať. Lietať by na nej mali lietadlá do 60 miest, pôjde o pravidelnú linku, ktorá bude ďalej pokračovať z Bratislavy.

Novinkou na letisku pod Tatrami bude počas leta letecké spojenie s Chorvátskom, pravdepodobne s mestom Split alebo Zadar. Lietať sa bude podľa Dujavu aj do tureckej Antalye a Bulharska. Ako povedal, v prípade priaznivej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 má popradské letisko počas leta pripravených 50 charterových letov.

Od júna bude pokračovať aj letecké spojenie s Londýnom. „Do pravidelných liniek by sme chceli zahrnúť aj Holandsko, ktoré bolo témou tohto letiska aj v minulosti, ale rokovania neboli úspešné,“ povedal riaditeľ Dujava.

V súčasnosti sa podľa riaditeľa rokuje aj o leteckom spojení s Prahou. „Mali sme linku dohodnutú aj minulý rok, ale do toho prišla situácia s COVID,“ povedal s tým, že Praha je jednou z jeho priorít.

Letisko Poprad – Tatry vlani zaznamenalo o 74 percent menej cestujúcich oproti roku 2019, na príletoch a odletoch ich vybavilo približne 24-tisíc. Dôvodom boli protipandemické opatrenia v celej Európe spojené so zákazom civilných príletov či rušením letov zo strán leteckých spoločností. Situácia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 úplne zastavila alebo čiastočne prerušila letecké spojenia Tatier s Londýnom, Rigou, Kyjevom, Tel Avivom. Nelietalo sa ani v lete do tureckej Antalye, bulharského Burgasu či Podgorice v Čiernej Hore.

Letisko Poprad – Tatry sa nachádza v nadmorskej výške 718 metrov a patrí k najvyššie položeným letiskám pre prepravné lietadlá v strednej Európe. Situované je približne 200 metrov od diaľničného uzla, spájajúceho mesto Poprad s Vysokými a Nízkymi Tatrami.

- Reklama -