Lengvarský: Výber vakcíny od 1. júna asi možný nebude. O Sputniku sa rozhodne zajtra

0
minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (Foto: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Možnosť výberu vakcíny sa od 1. júna podľa všetkého neotvorí. V súčasnosti sú totiž pre záujemcov o očkovanie k dispozícii len vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a Moderny. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predpokladá, že výber vakcíny by mohol byť možný začiatkom júna. Záležať pritom bude od rozhodnutia, či sa bude na Slovensku očkovať Sputnikom V. Ako uviedol v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo, prípravy očkovacích centier na prípadné očkovanie ruskou vakcínou už začali.

Šéf rezortu zdravotníctva však ubezpečil, že vakcín Astra Zeneca na preočkovanie druhou dávkou má nateraz štát dostatok. V tomto týždni prišlo 150-tisíc dávok tejto vakcíny, o dodávkach na ďalší týždeň bude ministerstvo vedieť vo štvrtok.

O ruskej vakcíne Sputnik V sa má podľa Lengvarského definitívne rozhodnúť po stredajšom rokovaní vlády. Ako uviedol, osobne je stále za to, aby sa u nás očkovalo vakcínami, ktoré sú schválené Európskou liekovou agentúrou. Vníma však, že je na Slovensku skupina ľudí, ktorá preferuje iba ruskú vakcínu. Na to, aby sa zvýšilo percento zaočkovanosti, sa preto musí štát vysporiadať aj s touto otázkou.

„O bezpečnosti vakcíny nemusíme pochybovať, štandardný európsky proces to však nie je,“ podotkol šéf rezortu zdravotníctva. Ak bude v stredu za povolenie očkovania Sputnikom V väčšina ministrov, povolenie na použitie Lengvarský podpíše. Následne sa bude podľa záujmu o ruskú vakcínu rozhodovať, či bude ďalšie dávky štát dokupovať. Rusi sú podľa ministra pripravení dodávať vakcíny postupne.

Od júla by mala na Slovensko vo väčších množstvách prichádzať jednodávková vakcína od Johnson & Johnson. Aktuálne je na sklade 19-tisíc dávok tejto vakcíny, v treťom a štvrtom kvartáli by malo prísť viac ako milión dávok. Pokiaľ bude očkovacej látky dostatok, štát ju podľa ministra plánuje používať na výjazdové očkovanie.

Lengvarský podotkol, že podľa niektorých štúdií sa má po dvoch dávkach vakcíny populácia znovu preočkovávať. „Čakáme na závery odborníkov, či vakcína od Johnson & Johnson je vhodná na preočkovanie po očkovaní primárne inou vakcínou,“ doplnil.

- Reklama -