Británia: Aktivistku z hnutia Black Lives Matter postrelili do hlavy, je v kritickom stave

0
Policajti prehľadávajú ulicu blízko miesta, kde v nedeľu skoro ráno postrelili prominentnú aktivistku Sashu Johnsonovú v londýnskej oblasti Peckham. (Foto: SITA/Kirsty O'Connor/PA via AP)

Poprednú aktivistku z hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) vo Veľkej Británii postrelili do hlavy a leží v londýnskej nemocnici v kritickom stave. Informovala o tom politická strana Taking the Initiative Party. Polícia a priateľka Sashe Johnson, ktorá zohrala dôležitú rolu pri vlaňajších protestoch hnutia proti rasizmu, povedali, že postrelenie pravdepodobne nebol cielený útok. Strana však uviedla, že Johnson dostala viacero vyhrážok smrťou súvisiacich s jej aktivizmom.

Metropolitná polícia uviedla, že v nedeľu krátko pred 3:00 dostali hlásenie o streľbe v londýnskej časti Peckham. Streľba sa odohrala neďaleko domu, kde sa konala párty. Polícia vo vyhlásení uviedla, že po streľbe skončila v nemocnici 27-ročná žena, no bližšie ju neidentifikovala. Vyšetrovatelia požiadali možných svedkov o pomoc a zatiaľ nikoho nezatkli.

Tak ako v iných krajinách, aj v Spojenom kráľovstve vyvolala minuloročná smrť Georgea Floyda v rukách minneapoliskej polície protesty proti rasizmu. Na protestoch hnutia Black Lives Matter po celej Británii sa zišli davy ľudí, ktorí vyzývali vládu a inštitúcie, aby čelili dedičstvu britského impéria a rozsiahlych ziskov z jeho obchodovania s otrokmi. Johnson bola jednou z rečníčok na protestoch a je líderkou spomenutej novozaloženej strany.

Foto: SITA/Kirsty O’Connor/PA via AP
- Reklama -