Pellegrini: Sme naozaj svedkami deštrukcie právneho štátu? Nech Matovič vysvetlí, prečo bol navýšený rozpočet SIS o 15 miliónov eur

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) Foto: TASR

Predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini vyzval ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), aby vysvetlil, na základe čoho bol minulý rok za jeho „premiérovania” navýšený finančný rozpočet Slovenskej informačnej služby (SIS) o približne 15 miliónov eur. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, ak vláda nemá čo skrývať, už dávno to malo byť zverejnené.

„Podľa mojich informácií bol rozpočet SIS navýšený o túto sumu v dvoch platbách. Pýtam sa prečo? Sme naozaj svedkami deštrukcie právneho štátu a je tu ohrozené ústavné zriadenie Slovenskej republiky? Preto kladiem pánovi Hegerovi otázku, či naďalej riadi túto krajinu alebo jej vedenie prevzali bezpečnostné zložky?” uviedol Pellegrini. Narážal pritom na slová exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana, podľa ktorého mu kajúcnik, exnámestník SIS Beňa vravel, že Matovič sľuboval navýšenie rozpočtu tajnej služby až o 20 miliónov eur za prijatie exriaditeľa KÚFS Makóa.

Šéf Hlasu-SD tiež na tlačovej konferencii priblížil, že po Slovensku kolujú sms správy policajtov a prokurátorov, ktoré sa majú týkať ovplyvňovania svedkov v rôznych korupčných kauzách. Domnieva sa, že aj to bol dôvod minulotýždňového stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu so zástupcami bezpečnostných zložiek v budove SIS. Účastníkov stretnutia sa tiež pýta, ako za týždeň naložili s informáciami, ktoré tam získali.

Strana Hlas – sociálna demokracia vyzvala koaličných lídrov, aby ich poslanci otvorili mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR o stretnutí predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby. Ak vládni poslanci schôdzu neotvoria, bude to podľa neho priznaním, že majú čo skrývať a že podozrenia o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní nedokážu vyvrátiť.

Stretnutie v špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať, zvolal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Jeho účastníkmi mali byť podľa medializovaných informácií nový riaditeľ SIS Michal Aláč (nom. Sme rodina), prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Premiér Heger po stretnutí vo videu uviedol, že diskusia sa netýkala obvinenia bývalého riaditeľa SIS ani žiadneho z aktuálne živých prípadov. Témou rozhovorov mali byť informácie, ktoré už predtým SIS poskytla účastníkom stretnutia.

- Reklama -