Matovič: So Slobodníkom som sa stretol asi trikrát. Bolo to stretnutie so zlomeným človekom

0
minister financií SR Igor Matovič (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa s bývalým šéfom finančnej polície NAKA Bernardnom Slobodníkom stretol asi trikrát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval tak na slová predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica, ktorý v nedeľu 23. mája na tlačovej konferencii tvrdil, že Matovič ako predseda vlády v januári vypovedal na polícii a priznal sa, že sa s Bernardom Slobodníkom opakovane stretával.

“Viacerí príslušníci NAKA vypovedali, že v roku 2015 ma na príkaz Ficových ľudí dlhodobo nezákonne sledovali. Cca v januári som bol preto pozvaný na výsluch na NAKA svedčiť, či som si niečo všimol. Počas výsluchu sa ma vyšetrovateľ opýtal, či poznám bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pred cca 7 ľuďmi (2 vyšetrovatelia a asi 5 advokátov obvinených) som odpovedal, že som sa s ním po vražde Jána a Martiny asi 3-krát stretol … a mal som z neho pocit, akoby si po vražde začal uvedomovať akej mafii to dlhé roky slúžil. Nič mi nedal on, nič som nedal ja jemu. Áno, mal som z neho pocit, že svedomie sa v ňom silne ozýva. Do volieb som sa s ním už nestretol a po voľbách už vôbec nie. T.j. stretol som sa s Bernardom Slobodníkom, tak, ako píšem vyššie. Bolo to stretnutie so zlomeným človekom, ktorý (možno) túžil potom, aby vláda Ficovej a Pellegríniho mafie, ktorej verne slúžil, raz skončila … a keď skončila, rozhodol sa svedčiť,” uviedol Matovič.

Podľa Matoviča noci Roberta Fica nie sú vôbec kľudné. “Žije v neustálom strachu, kedy kto sa rohodne prelomiť tabu a začne svedčiť priamo o ňom a jeho zločinoch. Len z tohoto strachu vyplýva jeho snaha ala motorová myš zvolávať tlačovku za tlačovkou a šíriť svoje opilecké bludy,” vyhlásil Matovič.

Fico na tlačovej konferencii povedal, že koalícia si za účelom likvidácie opozície našla systém udavačov, respektíve kajúcnikov. Šéf Smeru-SD spomenul troch, menovite bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, exšéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého prvého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. „Udavači si vymýšľali preto, aby nemuseli ísť do väzenia a neboli obvinení zo závažných trestných činov,” uviedol Fico. Tento systém bol podľa neho mimoriadne úspešný, keďže takto „dostali” bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana preto v tejto súvislosti vyzval, aby sa nevracal zo zahraničia na Slovensko, lebo pôjde „do basy čušať”.

- Reklama -