Rakúsko, Slovinsko a Česko vyslovili podporu vstupu Severného Macedónska a Albánska do EÚ

0
Peace and strong. Male hands holding colored in blue EU flag isolated on gray studio background. Concept of help, commonwealth, unity of European countries, political and economical relations.
EÚ ilustračná snímka Zdroj: (StockPack)

Ministri zahraničia Rakúska, Českej republiky a Slovinska v sobotu vyjadrili jednohlasnú podporu pre začatie prístupových rozhovorov Európskej únie (EÚ) s Albánskom a Severným Macedónskom. Bilaterálne problémy by podľa nich nemali blokovať rozšírenie únie o krajiny západného Balkánu.

Šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg a jeho rezortní kolegovia Jakub Kulhánek z Česka a Anže Logar zo Slovinska v sobotu pricestovali do severomacedónskej metropoly Skopje, aby krajine ponúkli podporu pre rokovania o vstupe do EÚ naplánované na jún. Ministri v nedeľu plánujú navštíviť aj Albánsko.

Bulharsko vlani zamietlo schváliť rámec rokovaní o členstve v EÚ pre Severné Macedónsko, čím efektívne zablokovalo oficiálny štart prístupových rozhovorov. Sofia požaduje, aby Severné Macedónsko ukončilo údajnú protibulharskú rétoriku a formálne potvrdilo, že jeho jazyk má bulharské korene. Vláda v Skopje však kontruje, že o macedónskej identite a jazyku sa nebude diskutovať. Bulharsko v piatok vylúčilo možné prelomenie svojho veta súvisiaceho s prístupovými rozhovormi.

Kulhánek v sobotu povedal, že „nie je fér“, aby jeden členský štát EÚ podmienil rozširovací proces na základe bilaterálneho sporu. „Toto je rozhodujúce obdobie a nemôžeme dovoliť, aby to uviazlo na takýchto požiadavkách,“ skonštatoval.

Severné Macedónsko požiadalo o členstvo v EÚ v roku 2004 a o rok neskôr dostalo kladné stanovisko Európskej komisie. Po tom, čo Skopje a Atény urovnali takmer tri desaťročia trvajúci spor o názov Macedónsko premenovaním na Severné Macedónsko, lídri eurobloku súhlasili s formálnymi prístupovými rokovaniami s Albánskom a Severným Macedónskom.

Západobalkánske krajiny sú v rôznych štádiách prístupových rozhovorov s EÚ. Srbsko a Čierna Hora už začali rokovať o niektorých kapitolách ich dohôd o členstve. Kosovo a Bosna a Hercegovina podpísali Dohodu o stabilizácii a pridružení, čo je prvý krok smerom k členstvu.

- Reklama -