Žitný: Nech nás pán premiér nevodí za nos

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

“To kde sme? Čo sú tu 50. roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby? A pekne – premiér, aj prezidentka – ku mne!” – nahneval sa bezpečnostný analytik Žitný na podivnú argumentáciu premiéra Hegera o stretnutí najvplyvnejšej”desiny” krajiny v priestoroch tajnej služby.

Včera sa vo veľkom riešila schôdzka desiatich najvplyvnejších ľudí v SIS. Povedali ste: “Taká schôdzka tu ešte nikdy nebola, v takejto vrcholovej zostave. A ak sa uskutočnila, znamená to, že to, čo sa, povedzme vyšetrilo, alebo zistilo, je mimoriadne vážne a môže to ohroziť aj stabilitu politickej scény”. Premiér to celé znegoval vyhlásením: “Toto stretnutie sa uskutočnilo z mojej iniciatívy, aby sme sa oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách… Je potrebné odmietnuť špekulácie, že rokovanie sa týkalo bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského alebo živých prípadov, ktoré vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní.” … Takže – vidíte to inak?

A prečo nebolo to stretnutie u premiéra? Prečo bolo na SIS-ke? To je logická otázka a inak ako ňou sa odpovedať nedá. Nech nás pán premiér nevodí za nos, nie sme hlúpi, nenarodili sme sa dnes.

Áno, premiér nezvykne pozývať hostí na stretnutia do Prezidentského paláca, ani na ministerstvo kultúry, ale na úrad vlády…

Pochopiteľne, veď ak premiér niečo zvoláva, prezident niečo zvoláva, tak hádam to bude robiť na svojej pôde. Na pôde SIS to teda zvolal kto? Nový šéf Aláč?

Ak by to bol Aláč, je tu skutočne veľký kompetenčný otáznik a síce, že napríklad prezidentka má k sebe volať šéfa tajnej služby, či premiéra a nie naopak…

No tak nech odpovie Aláč, čo to má znamenať, že si pozve prezidentku na SIS-ku a ona tam ide? To kde sme? (SIS schôdzku potvrdila a viac sa k nej nevyjadruje – pozn.red.) Čo sú tu 50. roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby? A pekne – premiér aj prezidentka, ku mne! Ani Lexa si nezvolával týchto ľudí. To by čo už len bolo, ak by na pôdu SIS zvolal šéf SIS všetkých týchto ústavných činiteľov? A oni by tam dokonca prišli? Tak potom je otázka – kto velí tejto krajine? Keby to zorganizoval pán premiér, nebude to na pôde SIS, ale Úradu vlády SR, predsa.

A je normálne, že v tomto “priateľskom” stretnutí plánuje premiér Heger podľa vlastných slov možno aj pokračovať? Pre presnosť citujem: “Nevylučujem, že sa obdobný formát takýchto pracovných stretnutí uskutoční aj v budúcnosti. Boj s organizovaným zločinom a korupciou, ktorá zapustila u nás hlboké korene, si vyžaduje, aby každá štátna inštitúcia dôsledne plnila svoje úlohy vymedzené zákonom a aby vedúci predstavitelia v týchto inštitúciách, v súlade so svojimi kompetenciami, navzájom spolupracovali.

Toto nie je normálna situácia, premiér si nevie obhájiť, čo tvrdí. Ak hovorí, že to zorganizoval a zorganizoval to na pôde tajnej služby, tak nemôže hovoriť o korupcii. Na to sú predsa príslušné útvary a nie predseda vlády a nie prezidentka a nie šéf tajnej služby a tak ďalej. Od toho sú orgány činné v trestnom konaní, ktoré majú konať bez ohľadu na politické elity a vládne inštitúcie. Ak toto predseda vlády vyhlasuje, tak tu skončila ústavná deľba moci: justičná, exekutívna a zákonodarná.

- Reklama -