Česko: Od pondelka otvorí očkovanie pre ľudí nad 35 a od stredy nad 30 rokov

0
český premiér Andrej Babiš (Foto: TASR/AP)

V noci z nedele na pondelok sa v Česku otvorí registrácia na očkovanie pre ľudí nad 35 rokov. V rozhovore pre CNN Prima News to povedal premiér Andrej Babiš, informuje spravodajský portál iDNES.cz. Následne, od polnoci z utorka na stredu sa budú môcť zaregistrovať všetci tridsiatnici, pričom podľa Babiša sa budú môcť od júna registrovať všetci nad 16 rokov.

„Z nedele na pondelok otvárame 35+,“ oznámil Babiš. To znamená, že sa budú môcť zaregistrovať aj ľudia, ktorí majú 35 až 39 rokov, a od stredy pribudne ďalších päť ročníkov, ľudia vo veku 30 až 34 rokov, vysvetľuje iDNES.cz. „Držíme to, čo sme povedali a čo som si ja želal, aby sme od júna otvorili všetko,” doplnil premiér.

Štvrtok bol pritom v Česku rekordný, čo sa týka podaných vakcín, keď za jediný deň podali takmer 96-tisíc dávok. Spravodajský portál však upozorňuje, že vláda predtým avizovala, že už v apríli by mali očkovať 100-tisíc ľudí denne.

Vzhľadom na to, že medzi mladšími Čechmi klesá ochota nechať sa zaočkovať, pripravuje vláda kampaň zameranú práve na nich. „Oslovili sme významné osobnosti, športovcov,“ priblížil Babiš, no nespresnil koho presne do kampane pozvali.

Od 1. júna by mal podľa Babiša fungovať nový „covid pas“ na portáli ocko.uzis.cz. „Tam budú mať všetci možnosť v rámci toho pasu vidieť svoje očkovanie, testy aj ochrannú lehotu,” prezradil. V piatok vláda túto lehotu po prekonaní ochorenia COVID-19 predĺži z 90 na 180 dní. Počas júna bude covid pas dostupný aj ako aplikácia pre smartfóny. Ľudia, ktorí nemajú smartfón, si však údaje, aj s QR kódom, budú môcť tiež vytlačiť na papier.

Na jeseň sa však zrejme budú musieť ľudia preočkovať, i keď sa zatiaľ podľa predsedu vlády nevie, či jednou dávkou alebo dvoma. „Bohužiaľ, tu s tým vírusom budeme žiť dlho,” skonštatoval.

- Reklama -