Z plánových 103 miliónov eur vlani štát v oblasti životného prostredia ušetril len 17 miliónov, konštatuje Útvar hodnoty za peniaze

0
minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) Foto: TASR

Z plánových 103 miliónov eur sa vlani štátu v oblasti životného prostredia podarilo ušetriť len 17 miliónov. V statuse na sociálnej sieti to konštatuje Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP). Revízia z roku 2017 navrhla úsporné opatrenia s potenciálom 130 miliónov eur. Usporiť sa malo na prevádzke v Slovenskom vodohospodárskom podniku (SVP), ďalšie financie mali priniesť opatrenia zvyšujúce mieru recyklácie, zavedenie vstupného do národných parkov či zrušenie výnimiek zo spotrebných daní pri elektrine, plyne či uhlí. Zrušenie výnimiek však prinesie štátu peniaze najskôr v roku 2022.

Implementačná správa za rok 2020 konštatuje, že od ukončenia auditu v roku 2017 sa SVP nedarí napĺňať odporúčania. Podnik sa v súčasnosti zaoberá opatreniami, vďaka ktorým by nepotreboval financovanie zo štátneho rozpočtu.

Podľa ÚHP by riadeniu Environmentálneho fondu pomohla viacročná stratégia podpory, lepšie analytické hodnotenie projektov a motivácia žiadateľov k tomu, aby miesto dotácií využívali aj možnosť požičania peňazí z fondu.

Útvar dodal, že viacročná stratégia týkajúca sa životného prostredia bola zatiaľ schválená iba pre oblasť vodohospodárskej infraštruktúry. Pre všetky ostatné oblasti životného prostredia zatiaľ viacročná stratégia chýba.

- Reklama -