Európsky súd pre ľudské práva: Lockdown v Rumunsku nepredstavoval domáce väzenie

0
rumunský premiér Florin Citu a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok rozhodol proti rumunskému členovi Európskeho parlamentu. Cristian Terhes tvrdil, že vlaňajší lockdown v jeho vlasti s cieľom obmedziť šírenie ochorenia COVID-19 ho pripravil o slobodu.

Rumun sa obrátil na súd s odôvodnením, že lockdown v Rumunsku od 24. marca do 14. mája predstavoval „administratívne zadržanie“. Skupina siedmich sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva jednomyseľne zamietla Terhesove tvrdenia a vyhlásila ich za „neprípustné“. Súd uviedol, že lockdown nemožno prirovnávať k domácemu väzeniu.

„Nebol podrobený individuálnemu dohľadu úradov a netvrdil, že bol nútený žiť v stiesnenom priestore, ani nebol zbavený všetkých sociálnych kontaktov,“ uviedol súd v tlačovej správe vysvetľujúcej rozsudok.

Niekdajší katolícky kňaz Terhes v Európskom parlamente vystupuje proti možnému zavedeniu „digitálnych zelených certifikátov“. K rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré je konečné, sa zatiaľ nevyjadril.

Počas predmetného lockdownu rumunské orgány odporúčali ľuďom, aby neopúšťali svoje domovy medzi 6:00 a 22:00. Medzi desiatou hodinou večer a šiestou ráno platil zákaz vychádzania.

- Reklama -