Rakúsko: Spoločnosť Letisko Viedeň za prvý kvartál vykázala čistú stratu 25 miliónov eur

0
Na snímke tabuľa s príletmi na letisku v Štuttgarte 30. marca 2021. Nemci budú môcť napriek pretrvávajúcej pandémii nového koronavírusu aj naďalej cestovať na dovolenky do zahraničia. Povedal to v pondelok 29. marca 2021 pre agentúru DPA hovorca nemeckej vlády. V utorok vstupuje do platnosti i povinnosť pre leteckých pasažierov prichádzajúcich do Nemecka, ktorí sa pri vstupe do krajiny musia preukázať negatívnym výsledkom testu na nový typ koronavírusu. Test musia predložiť pri nástupe do lietadla, inak nebudú môcť cestu absolvovať. Nateraz by toto preventívne opatrenie malo platiť do 12. mája. Test nie starší ako 48 hodín je navyše povinný aj pri návrate z rizikových oblastí s vysokým počtom nakazených alebo oblastí s novými variantmi vírusu a cestujúci musia dodržať i desaťdňovú karanténu. Tú je možné ukončiť druhým negatívnym testom po piatich dňoch izolácie. (Foto: TASR/AP)

Spoločnosť Letisko Viedeň, vrátane letísk na Malte a v Košiciach, počas januára až marca v dôsledku pandémie vybavila iba 677 348 pasažierov, čo bol medziročný pokles o 88,7 percenta. Tržby spoločnosti v prvom kvartáli medziročne oslabili o 64,4 percenta na 57,5 milióna eur. Skupina Letisko Viedeň tak skončila v čistej strate v sume 25 miliónov eur. Spoločnosť o tom informovala v správe, ktorú zverejnila vo štvrtok.

Spoločnosť predpokladá, že slabé výsledky vykáže aj za celý prvý polrok tohto roka, ale výrazný rast počtu cestujúcich predpokladá v lete a v druhej polovici roka. Odhaduje, že Viedenské letisko a letiská na Malte a v Košiciach za celý rok vybavia 15,9 milióna pasažierov. Skupina očakáva, že za celý rok dosiahne tržby v objeme zhruba 430 miliónov eur a mierny konsolidovaný čistý zisk.

Letisko Viedeň má rozhodujúci vplyv v spoločnosti KSC Holding, a. s., ktorá je väčšinovým 66-percentným vlastníkom košického letiska. Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a. s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 31,14 mil. eur. Štát vlastní v košickom letisku cez ministerstvo dopravy a výstavby 34 % akcií.

- Reklama -