Trubač: Či robila prezidentka pri Vlhovej reklamu sponzorom? Bol to dar…

2
Marek Trubač, odborník na protokol a etiketu (Foto: facebook M. Trubača)

Dostane prezidentka Čaputová pokutu za to, že robila reklamu? Presne to v súčasnosti rieši Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Bývalý hovorca prezidenta Gašparoviča, odborník na etiketu a protokol Marek Trubač si myslí, že nie. “Je to celé postavené na vode,” vyhlásil.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií už koná vo veci podnetu, podľa ktorého prezidentka propagovala súkromné spoločnosti: jednak tým, že prijala dar zjazdovej lyžiarky Petry Vlhovej – dres, na ktorom sú uvedení aj sponzori a prezidentka sa s dresom fotila a potom ide o pulzné oxymetre, keď prezidentský palác zverejnil na webe názvy firiem, ktoré ich poskytli. Podľa zákona prezidentka nesmie robiť reklamu, ako to vidíte?

Viete, keď vám niekto daruje hokejový, futbalový, akýkoľvek športový dres, no… dnes žijeme vo svete, kde šport bez sponzorov nemôže fungovať. Tí sponzori sú väčšinou uvedení na tom drese, či už na prednej alebo zadnej strane, niekde sa tie sponzorské odkazy a logá nachádzajú. Pani prezidentka sa vozí na aute, ktoré má logo BMW. Robí mu reklamu za to, že sa na ňom vozí? Robí reklamu tejto spoločnosti premiér Eduard Heger?

Neplatia im za to, takže nie… Ale uznávam, že je to vec uhla pohľadu, lebo veď nie nadarmo automobilky požičiavajú svoje vozidlá známym ľuďom, aby boli ich autá s nimi videné a fotené… Takže poďme naspäť k dresu a oxymetrom.

Reklama je cielená propagácia niečoho za účelom jeho ďalšieho zhodnotenia a predaja. Neverím, že sa pani prezidentka Zuzana Čaputová prijatím dresu, víťazného dresu, ktorý mala na sebe naša najlepšia svetová lyžiarka Petra Vlhová, snažila robiť reklamu spoločnostiam, ktoré sú uvedené na tom drese. Bol to dar, ktorý dostala a pri ňom ju fotografovali novinári. Keby ju nefotografovali, nikto by o tom nevedel, takže to neberiem ako zámernú snahu o propagáciu nejakých firiem, ale skôr ako zhodu okolností, že si to niekto všimol a teraz na to poukazuje.

Archív. Zľava: Slovenská lyžiarka, víťazka Svetového pohára a veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní za sezónu 2020/2021 Petra Vlhová a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia prezidentkou v Prezidentskom paláci Bratislava, 30. marec 2021. (Foto: SITA/Zuzana Čaputová)

Myslíte, že ju parlamentný výbor teda nepostihne?

Nemyslím si, že by ju za to niekto mohol postihnúť, je to celé postavené na vode. Skrátka, nerobí reklamu. Ak by sme chceli kritizovať pani prezidentku, dá sa kritizovať, ale určite nie na tomto.

Nemali by sa ľudia z prezidentkinho tímu trošku viacej venovať takýmto chúlostivým záležitostiam? Predsa len, je to hlava štátu a ľudia zaznamenávajú čo má na sebe, s kým sa stretáva, je to pre mnohých “in”.

Ja som si všimol, že autor podnetu, pán Martin Daňo, dal na sociálnu sieť fotky svetových politikov s dresmi bez reklám. Ale je to trošku beťárske, lebo sú to fotky, na ktorých nemôže byť reklama, lebo na zadnej strane hokejového či futbalového dresu reklama nikdy nie je. Ale na prednej strane je. On to zámerne tak povedal, že títo politici nedostali žiadne reklamné dresy, že dá sa to aj tak, že je tam len číslo a meno politika, ale to je zadná strana dresu. Ale pani prezidentka držala Vlhovej dres z prednej strany a tam nie je číslo, ale všetci sponzori, zadná strana má len číslo.

Tak, pozerali sme svetových politikov aj my a musím povedať, že sa fotia citlivejšie s ohľadom na firmy, ale našli sme pár podobných a lá prezidentka Čaputová. Je preto skutočne otázne, ako to parlamentný výbor vyhodnotí.

Prezident republiky sa denne stretne s množstvom ľudí. A už len to, že sa na športovom podujatí odfotí s nejakým športovcom, ktorý má na sebe oblečené veci s logami sponzorov, tak si nemyslím, že robí automaticky reklamu prezident. Reklama by bola, keby bola prezidentka na bilboardoch, v televíznej reklame, skrátka keby bola jej podobizeň na mieste určenom na marketingové účely, s jej podpisom, vtedy by to bola reklama. Ale to, že sa odfotografovala s darom, ktorý dostala od Petry Vlhovej, to nie je reklama. A to isté sa týka oxymetrov, ona nevyzývala na kúpu oxymetrov tej a tej značky, ale ich darovala cez tú a tú spoločnosť a to nie je reklama, ale charita.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Ak by Vlhová mala čo i len malú reklamu na drese na MS prípadne OH, ktorá nie je v súlade s pravidlami tak by ju diskvalifikovali aj keď by bola majsterka sveta. To p. Trubač a ostatný obslužný personál nevedia. zákony platia vždy aj pre držiteľku glóbusu a prezidentku, zvášť.

  2. Čo mal povedať Trubač? Že áno?veď on je hovorca čaputovej ináč by ho vyhodili na ulicu ako psa.

Comments are closed.