Koziak: Politici sa začínajú podobať na svojich predchodcov

1
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: archív T.Koziaka)

Najskôr Sulík obvinil Matoviča, že kvôli nemu rezort hospodárstva neprepláca pomoc pri nájmoch, lebo sa čaká na jeho podpis na uvoľnenie peňazí už tri týždne. Následne spraví tlačovku minister financií a ten zverejní pripomienky SaS k návrhu na doplnenie štátneho rozpočtu na tento rok. A používa konštrukcie ako napríklad „SaS hovorí, že covid oddelenia, ktoré sú vytvorené v nemocniciach, nepotrebujú 22 miliónov eur.“ Čo si o tomto našom koaličnom spolunažívaní myslí politológ a rektor Vysokej školy politických a společenských věd Tomáš Koziak?

Ďalší diel koaličnej krízy má názov Zmeny v rozpočte 2021. Nevystrašila vás navrhovaná suma 3,4 miliardy eur, o ktorú chce vláda zvýšiť výdavky štátneho rozpočtu na tento rok?

Dlh sa zvýši, to bolo jasné. Dôvodom je korona, potreba sanácie verejných financií, ale posúdenie toho, či ide o adekvátnu sumu, by som prenechal ekonómom.

SaS má problém nielen s takto zvýšenými výdavkami, ale aj s rýchlosťou debaty k tejto otázke.

To je problém. K takýmto zásadným ekonomickým veciam treba serióznu odbornú diskusiu. Druhá vec je práve tento tlak na rýchle konanie, na prijímanie vecí s vyhýbaním sa verejnej diskusii. To kritizovali dnešní koaliční politici v čase, keď boli v opozícii. Toto nie je záležitosť, kedy by nás dramaticky tlačil čas a kedy nie je možná debata ekonómov. Naši vrcholní politici sa začínajú podobať na svojich predchodcov, nielen v tomto, ale napríklad aj pri “našich ľuďoch”. Začínajú pripomínať to, čo tu bolo predtým. Už chýba len vysoká miera korupcie. 

Matovič dnes zvolil novú taktiku, oficiálne vyniesol informácie o návrhoch koaličného partnera z neukončenej a neverejnej debaty. “Natrel” Sulíka pri jednotlivých položkách navrhovaných výdavkov, napríklad že on, minister financií, chce na pomoc pre gastro 157 miliónov eur, ale SaS tvrdí, že im stačí o 37 miliónov menej. Podobne to bolo aj s nemocnicami, kde liečia pacientov na covid, pri ktorých si “SaS myslí, že nepotrebujú 22 miliónov eur”. Čo si o tomto novom fenoméne myslíte?

Je to nekorektné a nebojím sa povedať, že zákerné. Pokiaľ má koalícia fungovať, nemôže používať podpásové údery. A toto sú podpásovky. Je pravdepodobné, že tento štýl politiky sa Matovičovi vráti a už tie náznaky vidieť napríklad v prudkom poklese preferencií. Ak v tom bude pokračovať, skončí OĽaNO toto volebné obdobie – či už to bude pri predčasných voľbách, alebo o tri roky – s veľmi veľkou stratou hlasov. Toto, čo robí, väčšina jeho voličov neočakávala. Toto je jeho osobnostný problém, ktorý sa týka ješitnosti, impulzívnosti, ale to nie sú dobré vlohy pre človeka, ktorý chce robiť najvyššiu politiku na exekutívnej úrovni. Môže to byť dobré pre niekoho, kto chce robiť opozičnú politiku, ale vo vláde to jednoducho nejde.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.