Mičovský chce predchádzať udalostiam, ktoré sa udiali v Rudne nad Hronom

0
Hasiči naďalej zasahujú v obci Rudno nad Hronom, kde včera došlo k pretrhnutiu hrádze, pričom prívalová vlna zatopila ulice obce. Hasiči momentálne odstraňujú následky povodne, čistia a dezinfikujú studne a zdroje pitnej vody a odstraňujú nánosy bahna z ulíc a dvorov rodinných domov. Bratislava, 18. máj 2021. (Foto: SITA/Prezídium HaZZ)

Poukázaním na udalosti, akou je pondelková povodeň v obci Rudno nad Hronom v Žarnovickom okrese, chce minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) otvoriť dialóg pri hľadaní riešení krajinotvorných prvkov, ktorými sa dá podobným katastrofám predchádzať. Ako ďalej uviedol v Rudne nad Hronom, zvlášť významným prínosom v tejto oblasti môžu byť rozsiahle skúsenosti lesníkov a ich činnosti.

„Známa lesnícka múdrosť hovorí: povodniam sa dá zabrániť jedine na horných tokoch. Toto je jedna z dôležitých lesníckych disciplín. Krajine sa musíme v tejto oblasti nevyhnutne venovať. Práve tieto udalosti to len potvrdzujú a zvýrazňujú túto dôležitosť,“ vyhlásil šéf agrorezortu.

„Opäť sme svedkami, keď prírodný živel spojil politikov, samosprávy. Je načase sa zamyslieť, že investície do krajiny, a najmä starostlivosť o vodozádržné objekty v lesoch, sú viac ako nevyhnutné. Sú totiž významne rozhodujúcim faktorom pri predchádzaní takýmto situáciám,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Michal Tomčík, ktorý vyzdvihol dôležitosť lesníctva a práce lesníkov pri ochrane krajiny.

Obec Rudno nad Hronom v Žarnovickom okrese zasiahla v pondelok po dlhotrvajúcich dažďoch a po pretrhnutí vodozádržnej hrádze povodeň. Tragédia spôsobila rozsiahle materiálne škody na majetkoch a vyžiadala si jeden ľudský život. Zasiahnuté miesta dnes navštívili spolu s ministrom Mičovským aj ďalší ministri a predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), ktorý prisľúbil obci aj finančnú pomoc z rezervy premiéra. Voda spôsobila podľa starostu Rudna nad Hronom Mariána Šurjanského okrem straty života bývalého starostu aj značné škody na majetku. Na mieste pomáha pri odstraňovaní škôd okrem hasičov aj 25 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR.

- Reklama -