Poľsko: Ministri zahraničných vecí V4 diskutovali o bezpečnosti aj koronavíruse

0
šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, šéf poľskej diplomacie Zbigniew Rau, maďarskej Peter Szijjarto a českej Tomáš Petriček po stretnutí ministrov zahraničných vecí V4 (Foto: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Ministri zahraničných vecí krajín V4 diskutovali o spolupráci s cieľom posilniť národné ekonomiky a turizmus po pandémii. Piatkové stretnutie v poľskom meste Lodž hostil poľský šéf diplomacie Zbigniew Rau. Poľsko v súčasnosti drží rotujúce predsedníctvo krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré 1. júla prevezme Maďarsko.

Maďarský minister Péter Szijjártó si myslí, že úzka spolupráca krajín „zabezpečí rýchly reštart našich ekonomík”. Ako dodal, s českým rezortným kolegom sa na stretnutí dohodli na voľnom pohybe pre zaočkovaných občanov Maďarska a Česka. Medzi krajinami budú môcť bez obmedzení cestovať od soboty. „Očkovanie nám dáva bezpečie a takí ľudia by mali mať možnosť viesť normálne životy a cestovať,” povedal Szijjártó novinárom. Podobná dohoda už platí aj medzi Českom a Poľskom.

Český minister Jakub Kulhánek doplnil, že s kolegami diskutovali aj o širších európskych certifikátoch, ktoré by občanom umožnili cestovanie naprieč 27-členným blokom.

Podľa Raua by mala skupina ďalej podporovať Ukrajinu, Bielorusko, Moldavsko a ďalšie partnerské krajiny EÚ v boji proti pandémii a tiež v ich ambíciách pripojiť sa k európskym a transatlantickým bezpečnostným a ekonomickým štruktúram.

Ministri si pripomenuli aj 30. výročie založenia Vyšehradskej štvorky.

- Reklama -