O riaditeľovi Novej scény rozhodne Milanová v najbližších dňoch

0
Ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) rozhodne vo veci výberu nového riaditeľa Divadla Nová scéne (DNS) v priebehu najbližších dní. Informovala o tom hovorkyňa MK SR Zuzana Viciaňová. Predstavitelia rezortu sa aj dnes stretli so zástupcami DNS. Prvé stretnutie sa uskutočnilo minulý týždeň ako reakcia na otvorený list zamestnancov DNS k výberovému konaniu na post generálneho riaditeľa divadla.

„Dnes prišli zástupcovia a zástupkyne zamestnancov divadla na druhé spoločné stretnutie na ministerstvo kultúry a oznámili, že ich návrh na nové výberové konanie už nie je na stole a teda ho stiahli,“ priblížila Viciaňová. Ako ďalej vysvetlila, na prvom spoločnom stretnutí predložili zástupcovia divadla kompromisný návrh na nové výberové konanie. Obe strany sa následne dohodli na týždňovej lehote, počas ktorej si ministerstvo mohlo prejsť predmetný návrh.

„Zamestnanci Divadla Nová scéna vyjadrujú plnú podporu zástupkyni divadla vo výberovom konaní na post generálneho riaditeľa DNS. Nesúhlasia s vyjadrením ministerstva kultúry o jej konflikte záujmu a s rozhodnutím vylúčiť ju z hodnotenia všetkých kandidátov,“ informovala marketingová manažérka DNS Martina Šubová v stanovisku, ktoré zaslala po dnešnom stretnutí zamestnancov DNS s ministerkou. Šubová uviedla, že ministerkine rozhodnutie vymenovať iného kandidáta alebo rozhodnúť o novom výberovom konaní považujú za protiprávne. Dodala, že tento ich postoj potvrdzuje aj právne stanovisko právnej kancelárie Garant Partner legal. Tá tiež uviedla, že výberové konanie, z ktorého vzišla víťazná uchádzačka je pre ministerstvo pri obsadzovaní funkcie záväzné. Ministerstvo podľa kancelárie nemá ani právny základ k rozhodnutiu o opakovaní výberového konania.

MK SR vyhlásilo 29. októbra 2020 výberové konanie na post riaditeľa DNS. Výberová komisia po záverečnom treťom kole, 30. marca 2021, odporučila ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) za novú riaditeľku divadla Ingrid Fašiangovú. Rezort však 4. mája informoval o víťazstve Petra Oravca vo výberovom konaní. Zdôvodnil to tým, že v zápisnici z výberového konania, ako aj v stanovisku etických poradcov bol jasne pomenovaný konflikt záujmov jednej členky výberovej komisie k Fašiangovej a rovnako jasne viditeľný bol aj nerovný prístup danej členky vo výberovom procese samotnom. Z daného dôvodu sa Milanová rozhodla neprihliadnuť na bodové hodnotenie predmetnej členky. „Po zostavení tabuľky hodnotenia sa na prvom mieste umiestnil Peter Oravec, ktorého sa ministerka rozhodla vymenovať do funkcie generálneho riaditeľa,“ konštatovalo MK SR. Viciaňová podotkla, že zákon o divadelnej činnosti umožňuje ministerke vymenovať štatutára aj na základe výberu uskutočneného priamym oslovením. Keďže ministerka chcela rešpektovať zistenia výberovej komisie, vybrala uchádzača, ktorý, ak sa zohľadní konflikt záujmov, získal odporúčanie aj od samotnej komisie.

Podľa zástupkyne divadla Zuzany Šebestovej bolo vo výberovom konaní na nového riaditeľa v zápisnici z výberového konania iné poradie, než ako sa zhodla komisia. Vysvetlila, že kým na základe rozhodnutia komisie patrilo prvé miesto v oboch metódach hodnotenia doterajšej riaditeľke Novej scény Ingrid Fašiangovej, vo zverejnenej zápisnici prvé miesto v metóde hodnotenia podľa poradia uvedené nebolo, o druhé sa delili Fašiangová s Oravcom. Dodala, že preto bolo nevyhnutné ďalšie stretnutie výberovej komisie s cieľom určiť, či víťaza výberového konania vyberú podľa poradia, alebo podľa získaných bodov. Výberová komisia cez hlasovanie rozhodla, že výslednou metódou bude hodnotenie podľa počtu bodov. Komisia tak opäť odporučila na pozíciu generálnej riaditeľky DNS Fašiangovú. „Až v tomto momente sa voči môjmu pôsobeniu v komisii ohradila členka komisie Eva Babitzová. Napadla moje nezávislé hodnotenie kandidátov, voči čomu som sa ohradila a za pravdu mi dali aj ďalší traja členovia komisie,“ poukázala Šebestová.

- Reklama -