Kamenický: Po Matovičovi potopa! Slovensko sa vydalo gréckou cestou

0
poslanec NR SR za stranu SMER - sociálna demokracia Ladislav Kamenický (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Absolútne rozhorčenie – tak reaguje na najnovší, doslova bleskový návrh vlády navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o ďalších 3 a pol miliardy eur bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Do parlamentu dnes prišiel návrh predstaviť nie minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ale minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

“Vláda chce zvýšiť výdavky rozpočtu o ďalších 3,5 miliardy eur! … a to ešte v skrátenom legislatívnom konaní! Touto zmenou Heger/Matovičova vláda zvýši deficit v roku 2021 na hrôzostrašných 10-11% HDP. Už v roku 2020 si vláda v rozpočte navýšila výdavky o 8 miliárd eur, vraj kvôli Covidu, pritom pomoc postihnutým pandémiou bola vo výške len 2,5 miliardy eur, čím sme sa zaradili medzi krajiny s najmenšou pomocou v EÚ. V roku 2020 sa nám verejný dlh navýšil o 10 miliárd eur. A vraj nebolo 0,28 miliardy eur na plnohodnotné 13. dôchodky pre našich seniorov. Z ich strany to bolo obyčajné klamstvo. Ak vychádzame z čísel rozpočtu na rok 2021, verejný dlh počas Matovičovej a Hegerovej vlády sa môže zvýšiť zo 48% až na 69% do konca roka. Vláda chce za necelé dva roky zadĺžiť Slovensko o neuveriteľných 20,3 miliardy eur, čo je o 4,5 miliardy eur viac ako sú celkové príjmy (daňové, nedaňové, granty) do štátneho rozpočtu,” vyhlásil na sociálnej sieti Kamenický.

Exminister sa pýta, či si ľudia pamätajú, ako boli vlády Smeru opozíciou obviňované, že veľa míňajú? “Len pre porovnanie, výdavky štátneho rozpočtu za vlád Smeru boli cca 18 miliárd eur ročne. Dnes ich ide vláda navýšiť na viac ako 27 miliárd eur v roku 2021, teda o neuveriteľných 50%!!! Tieto dlhy nesplatia ani naše deti. Vraj zodpovedná, transparentná a reformná vláda. Hanba vám,” – uviedol exminister financií Kamenický.

- Reklama -