India nahlásila 4 205 nových úmrtí, ide o ďalší denný rekord

0
Zdravotníci pomáhajú svojej kolegyni, ktorá odpadla z vyčerpania v testovacom centre v indickom Naí Dillí, archív. (Foto: TASR/AP)

India za uplynulých 24 hodín potvrdila 4 205 nových úmrtí na ochorenie COVID-19. Ide o ďalší denný rekord počtu obetí pandémie koronavírusu v krajine, čím celkový počet úmrtí prekročil hranicu 250-tisíc. Podľa oficiálnych údajov v Indii pribudlo približne 370-tisíc nových infekcií a celkovo sa podľa ministerstva zdravotníctva nakazilo viac ako 23 miliónov obyvateľov krajiny. Predpokladá sa však, že tieto počty sú podhodnotené pre nedostatočné testovanie.

Indické úrady v utorok upozornili, že takmer 90 percent okresov v krajine eviduje vysokú úroveň infekcií. Vyvoláva to obavy, že koronavírus sa do vidieckych oblastí šíri rýchlejšie ako počas vlaňajšej vlny. Počet nákaz v Indii stúpa od februára. Za dôvod sa považuje šírenie nákazlivejších variantov ale aj rozhodnutia vlády umožniť veľké zhromaždenia počas náboženských sviatkov a povoliť politické mítingy.

Keďže v krajine sú takmer 4 milióny aktívnych prípadov koronavírusu, zdravotnícky systém je preťažený. Mnohé indické štáty prijali svoje vlastné reštrikcie na obmedzenie šírenia infekcií a štát Telangána v utorok vyhlásil 10-dňový lockdown. Zároveň sa zintenzívňujú výzvy na uplatnenie celoštátneho lockdownu.

- Reklama -