SK8: Kraje môžu nariadiť dopravcovi prevádzku počas mimoriadnych situácií

0
Ilustračná snímka. (Foto: facebook Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen)

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) schválili novelu zákona o cestnej doprave, ktorá umožní samosprávnym krajom napríklad nariadiť dopravcovi prevádzku aj počas mimoriadnych situácií. Združenie krajov SK8 to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslalo komunikačné oddelenie združenia. Návrh novely do parlamentu predložilo priamo združenie SK8. Novela podľa neho dáva do rúk samosprávnych krajov viac kompetencií pri výkone kontrolnej činnosti voči dopravcovi či udeľovaní pokút za nedodržanie zmluvných podmienok.

Samosprávne kraje sa tak chcú vyhnúť napríklad opakovaniu situácie z januára minulého roku, keď Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen prestala jazdiť, pretože sa nedohodla na podmienkach poskytovania prímestskej autobusovej dopravy pre Banskobystrický samosprávny kraj. Bez verejnej dopravy sa tak ocitlo približne 280 miest a obcí v kraji, v ktorých žije spolu približne 200-tisíc obyvateľov.

„Preto sme ako združenie SK8 iniciovali zmenu, ktorej cieľom bolo posilniť kompetencie samosprávnych krajov pri objednávaní prímestskej autobusovej dopravy. Verím, že vďaka narovnaniu postavenia medzi nami a dopravcami dokážeme plnohodnotne zabezpečovať služby pre našich obyvateľov,“ povedal predseda SK8 Jozef Viskupič.

Dodal, že uvítal schválenie novely naprieč celým politickým spektrom. SK8 bude zároveň pokračovať s ministerstvom dopravy v príprave samostatného zákona o verejnej doprave. Ten by mal uľahčiť aj prípravu verejného obstarávania dodávateľov prepravných služieb vo viacerých krajoch na najbližších 10 rokov.

- Reklama -