V Spojených štátoch budú podávať vakcínu Pfizer deťom od 12 rokov

0
Foto: TASR/AP

Americké regulačné orgány v pondelok rozšírili povolenie na používanie očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer na deti od 12 rokov. Týmto krokom ponúkli spôsob ochrany pre amerických dospievajúcich predtým, ako sa na jeseň vrátia do škôl.

Podávanie vakcín deťom od 12 do 15 rokov by mohli spustiť už vo štvrtok. Predtým však ešte bude potrebné odporúčanie federálneho poradného výboru pre vakcíny. Očkovacia látka Pfizer sa v mnohých krajinách používa pre dospievajúcich od 16 rokov. Kanada nedávno ako prvá rozhodla o jej použití i v prípade detí od 12 rokov.

„Toto je zlomový okamih v našej schopnosti bojovať proti pandémii ochorenia COVID-19,“ uviedol pre agentúru Associated Press Bill Gruber, viceprezident spoločnosti Pfizer, ktorý je zároveň detským lekárom.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) na základe štúdie uskutočnenej na viac ako dvoch tisíckach dobrovoľníkov vo veku 12 – 15 rokov skonštatoval, že vakcína Pfizer je bezpečná a poskytuje silnú ochranu mladším tínedžerom v spomenutej vekovej skupine.

Navyše podotkol, že medzi plne zaočkovanými dobrovoľníkmi sa odvtedy nevyskytol žiadny prípad koronavírusu. Vedci tiež zistili, že u detí sa vyvinula vysoká hladina protilátok. Mnohé však museli prekonať identické vedľajšie účinky, aké sa vyskytujú u dospelých.

- Reklama -