Česko: Na Pražskom hrade zapálili tisíce sviečok, podľa Zemana niektorí zomreli na covid-19 pre ľahostajnosť iných

0
30 000 sviečok na Pražskom hrade pripomína ľudí, ktorí podľahli ochoreniu covid-19. (Foto: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Český prezident Miloš Zeman sa v pondelok na Pražskom hrade rozhodol uctiť pamiatku obetí ochorenia COVID-19. V krajine v doterajšom priebehu pandémie koronavírusu zaznamenali viac ako 1,6 milióna prípadov ochorenia COVID-19 a takmer 30-tisíc súvisiacich úmrtí. A práve toľko sviečok zapálili na počesť obetí koronavírusu v ČR.

Ako prvý zapálil sviečku český prezident, ktorý poznamenal, že za smrť niektorých obetí „sme zodpovední sami svojou ľahostajnosťou, ľahkomyseľnosťou a tým, že sme podľahli pokušeniu predčasne uvoľňovať“ opatrenia.

Dobrá myšlienka sa však stala terčom kritiky, predovšetkým pre jej realizáciu. Zamestnanci Hradu totiž vložili sviečky do téglikov na pivo, čo podľa kritikov bolo nedôstojné k mŕtvym i ich príbuzným. Podľa riaditeľa hradnej diplomacie Rudolfa Jindráka to však nebolo úmyselné. „Na časti nádvoria fúkalo a niektorí sa takto snažili chrániť sviečku, aby nezhasla,“ vysvetlil.

Český prezident Miloš Zeman si pripomína obete covid-19. (Foto: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Česko v pondelok zároveň masívne uvoľnilo pandemické obmedzenia. Najnovšia séria zmierňovania opatrení prišla po tom, ako počty nakazených poklesli na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho augusta.

Práve po minuloročnom lete česká vláda nedokázala včas zareagovať na rastúci počet infekcií, čo neskôr prispelo k rekordnému počtu úmrtí. Česko v určitom období pandémie koronavírusu dominovalo globálnej štatistike úmrtí na počet obyvateľov.

Uvoľnenie opatrení povolili po tom, ako denný počet nových prípadov klesol z úrovne takmer 17-tisíc na začiatku marca na nedeľňajších 381. Toto číslo je najnižšie od spomenutého vlaňajšieho augusta. Priemerný počet infikovaných v priebehu siedmich dní klesol na 101 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

- Reklama -