Drgonec: Kolíková je drzá a nesebakritická

0
Ján Drgonec (Autor: TASR)

“Sú dôvody na odvolanie ministerky, ale nie na Slovensku, respektíve jedine na Slovensku nie,” vyhlásil o ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) expert na ústavné právo Ján Drgonec. Kolíková podľa neho nie je odborne zdatná na post, ktorý zastáva, je však drzá a nesebakritická.

Parlament má na dnes naplánované odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Tá vo všetkých vystúpeniach hovorí, že nevidí dôvod na odstúpenie. Ako to vidíte?

Obávam sa, že sú dôvody na odvolanie ministerky, ale nie na Slovensku, respektíve jedine na Slovensku nie. Myslím, že je to víkendový cirkus, z ktorého v pondelok nebude nič.

Aké dôvody na jej odvolanie vidíte vy?

K odvolaniu malo dôjsť už kvôli tým zmenám, ktoré pani ministerka ako 20. zmenu ústavy presadila. To, čo urobila s právomocou ústavného súdu sa dá vysvetliť jedine ako úbohá pomsta po šiestich rokoch. Ústave to nepomohlo, ale pani ministerka si vzala do hlavy, že Ústavný súd SR o právomoc pripraví, tak to dosiahla.

Prečo hovoríte o pomstychtivosti?

Pretože v roku 2014 sa protiústavným spôsobom zaviedli sudcovské previerky, ktoré boli v záujme tábora, za ktorý Kolíková hrala. A keďže tie previerky cez ústavný súd neprešli, tak to brala osobne šesť rokov.

Je pravda, že tieto odborné, respektívne neodborné kroky v návrhu na odvolanie nefigurujú, odvolávanie sa týka záležitostí s rodinnou firmou, ale kľudne môžeme pomenovať čo je podľa vás dôvodom na odvolávanie ministerky spravodlivosti Kolíkovej.

Poviem to skratkou. Je to osoba, ktorá sa z hľadiska odbornej pripravenosti, nikdy nemala stať ministerkou. Na dôvažok je to osoba, ktorá vstúpila k moci v časoch Fico vlády, čiže je celkom nepochopiteľné, nevysvetliteľné a neospravedlniteľné, že sa s takou politickou minulosťou stala ministerkou súčasnej vlády. A do tretice – je to osoba s jasnými konfliktami záujmov, s konfliktami, aké sa v civilizovanom štáte netolerujú.

Tými konfliktami už máte na mysli aktuálne záležitosti súvisiace s rodinnou firmou, áno?

Áno.

Ako hodnotíte, že v nedeľu na TA3 neodpovedala na otázku a namiesto toho prešla do útoku a riešila manžela moderátorky?

To je len súčasť všetkých tých drzostí, ktoré patria k jej profilu. Je to osoba s neštandardnou mierou drzosti a nesebakritickosti.

Sebaisto určite pôsobilo aj Kolíkovej piatkové zhodnotenie situácie, že je pokojná, lebo jednoducho opozícia nenájde hlasy na jej odvolanie. Ale ako sa hovorí – nikdy nemôžete byť taký sebaistý, aby ste raz neboli prekvapený…

To je pravda, ale myslím si, že prvý a posledný raz súhlasím s pani Kolíkovou – k jej odvolaniu v pondelok nedôjde.

Poslanci OĽaNO avizovali, že za návrh opozície hlasovať v pondelok nebudú, ale… Ale ozvali sa hlasy, že majú výhrady ku ministerke Kolíkovej aj oni pre možný konflikt záujmov pri prenájme novej budovy ministerstva spravodlivosti. “Bolo zrejmé, že má so mnou problém,” povedala ministerka o predsedovi hnutia a bývalom premiérovi Igorovi Matovičovi po tom, čo bola na poslaneckom klube OĽaNO vysvetľovať svoju kauzu.

Kiežby… Konečne by mala vážneho protivníka.

Doplnila však, že premiérom je Eduard Heger a ten má mať dôveru v členov svojej vlády. Očakáva sa ich spoločné stretnutie…

Ako bumerang musím opakovať, prvý a posledný raz sa v niečom zhodujem s poslancami za OĽaNO.

- Reklama -